Bulldogok szemészeti betegségei

Gondoltad volna, hogy a bulldogok különösen hajlamosak különböző szemészeti betegségekre? Ezek közül a leggyakoribbak a szemfelszíni problémák, amelyek a szemhéjat, kötőhártyát és szaruhártyát érintik. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, milyen egyéb szemészeti problémák fordulhatnak elő gyakran ebben a fajtában, és milyen megelőzési és kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Tudj meg többet a bulldogok sajátos szemészeti kihívásairól cikkünkben!

Brachycephal ocular syndrome

A bulldogok leggyakoribb szemészeti problémája, mely a jellegzetes fejformájukkal összefüggésben alakul ki. Ennek a lényege, hogy a sekély szemüreg és túl hosszú szemhéjak következtében a szemek kitettebbek: szemből egy hosszabb orrú kutyához képet több látszik ki.

A rendellenesség következménye, hogy a szemek a külső hatásokkal szemben is védtelenebbek, ugyanakkor a szem helyeződésével együtt fellépő egyéb rendellenességek (pl. befelé forduló szemhéjak, rendellenes pillák) önmagukban is irritálhatják, károsíthatják a szemfelszínt.

Ezt a „nagy” szemet bepislogni is nehezen tudja a kutya, emiatt normál könnytermelés, és normál szemhéjállás esetén is elégtelen lehet a könnyfilm eloszlása.

bulldog szembetegségek
Bulldogok esetében viszonylag gyakoriak a szemészeti problémák

Ezen tényezők hatására gyakran alakul ki náluk visszatérő kötőhártya gyulladás, szaruhártya gyulladás, a szaruhártya pigmentációja, vagy szaruhártya fekélyek.

A szem védelmi és gyógyulási folyamataiban a könnyfilm és megfelelő pislogás rendkívül fontos szerepet játszik, ha ezek rendellenessége áll fenn, akkor akár kisebb sérülések vagy fekélyek is hamar drasztikus romlásra képesek, pl. mély fekélyek alakulhatnak ki, melyek akár vaksághoz vagy a szem elvesztéséhez vezethetnek.

Ezért nagyon fontos, hogy akár már enyhének tűnő szemészeti problémával is érdemes szemész állatorvost felkeresni, mielőtt a folyamat súlyosbodna.

Entropium – ectropium: befelé vagy kifelé forduló szemhéjak

Ez a probléma szintén a jellegzetes fejforma következménye, a szemhéjak túl hosszúak a szemhez képest, ennek következményeként rendellenesen kifelé vagy befelé fordulnak.

Francia buldognál a belső szemzugnál történő befelé fordulás a jellemzőbb, míg angol buldogoknál a befelé és a kifelé fordulás is előfordulhat. Ezek valamilyen szinten az összes egyednél megjelennek, de eltérő fokban. Lehet nagyon enyhe is, mely nem jelent feltétlenül problémát.

Súlyosabb esetben azonban, ha a szőrös bőr ér a szemfelszínhez, komoly irritációt okoz, akár szaruhártya fekélyek alakulhatnak ki miatta. Súlyos kifelé fordulás pedig a pislogás mechanizmusát lehetetleníti el.

A súlyos következmények megelőzése érdekében a szemhéjak műtéti korrekciója lehet indokolt.

Kapcsolódó részletes cikkünk: Entropium – ectropium

Cseresznyeszem betegség

A cseresznyeszem betegség a harmadik szemhéj mirigyének előesését jelenti, mely a mirigyet tartó kötőszövet lazasága miatt alakul ki.

Ennek jellegzetes megjelenése van, a belső szemzugban rózsaszín-vöröses dudor jelenik meg. Az előesés következtében a szemfelszín és maga a mirigy is károsodhat.

Cseresznyeszem betegség bulldogok esetében
Csereszenyeszem – egyik legjellemzőbb bulldog szembetegség

A mirigynek fontos szerepe van, ugyanis a könnytermelés jelentős hányadáért felelős, ezért ha károsodik, szárazszem betegség alakulhat ki.

A betegség megoldása, hogy a mirigyet műtéti úton visszahelyezzük annak normál pozíciójába.

Kapcsolódó részletes cikkünk: A cseresznyeszem betegségről

Szárazszem betegség

Ez a betegség a könnytermelés csökkenését jelenti.

Több kiváltó oka lehet, a következmények minden esetben hasonlók: visszatérő vagy állandó kötőhártya gyulladás, váladékozás, szaruhártya fekélyek kialakulása.

Súlyos esetben vaksághoz, vagy a szem elvesztéséhez is vezethet. Sajnos teljes gyógyulás nem lehetséges, minden esetben folyamatos, élethosszig tartó szemcseppes kezelést igényel a beteg, ezzel azonban az esetek legnagyobb részében a szem tünetmentesen tartható.

Kapcsolódó részletes cikkünk: Szárazszem betegség

Rendellenesen növő szempillák (distichiasis, ectopiás cilia)

A pillaszőrök rendellenessége, melyek ilyenkor nem a megszokott helyen nőnek, hanem esetenként a szemhéjszél felé (distichiasis), vagy ritkábban kifejezetten befelé, a kötőhártyán áttörve (ectopiás cilium).

Ezek a szőrszálak gyakorlatilag folyamatosan hozzáérnek a szemfelszínhez, az ottani érzékeny szöveteket ezáltal károsítják. A tünetek a fokozott könnyezés és a mély szaruhártya fekély közötti skálán mozoghatnak, a kutyának időnként „csak” kellemetlen, de akár a szeme is veszélybe kerülhet.

A probléma műtéti megoldást igényel, ha a kiújulást el szeretnénk kerülni: a distichiasist fagyasztással, az ectopiás ciliákat műtéti kimetszéssel lehet véglegesen eltávolítani.

Kapcsolódó részletes cikkünk: distichiasis, ectopiás cilia

Szürkehályog

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását és ezáltal látásromlást előidéző betegség.

Ez bulldogokban előfordulhat genetikai okból is, vagy akár másodlagosan – pl. belső szemgyulladás miatt, mely gyakran kíséri a súlyos szemfelszíni betegségeket is.

A szürkehályog gyógyszeresen nem kezelhető betegség, csak műtéti megoldása van.

Kapcsolódó cikkünk: A szürkehályog okai és tünetei és a szürkehályog kezelése

Glaucoma – zöld hályog

A glaucoma a szemnyomás emelkedésével jellemezhető betegség. Francia buldognál előfordulhat genetikai okú, ún. elsődleges glaucoma, mely a csarnokzug fejlődési rendellenessége miatt alakul ki. Másodlagos formája, ha más szemészeti betegség, pl. belső szemgyulladás vagy lencse ficam következményeként alakul ki.

A zöld hályog kezelésére több megoldás létezik, mindig a kiváltó októl és a szem állapotától függ, hogy melyik megoldást választjuk.

Kapcsolódó cikkünk: Glaucoma avagy a zöldhályog

Retina diszplázia

Ez egy genetikai alapon kialakuló fejlődési rendellenesség, mely a retinát, tehát a szem érzékelő sejteket tartalmazó részét érinti.

Különböző formái ismertek, enyhébb esetben semmi problémát nem okoz, tehát nem lát rosszabbul a kutyus, nem okoz fájdalmat és nem is romlik az élete során, csupán szemészeti vizsgálatkor fedezhetjük fel a jellegzetes elváltozásokat.

Bulldogoknál szerencsére ez az enyhébb változat a gyakoribb. A betegség legsúlyosabb formája retinaleválással jár, ami már vakságot okoz, és következményes szemnyomás emelkedéssel, fájdalommal is járhat.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914