Amikor ránézünk a világra, a szemünkön át kapjuk a képet. Ezek a csodálatos ablakok a testünkön keresztül engedik be a világ színeit, formáit és csodáit, amelyekkel életünk teljes. De vajon mi van a szemünk mélyén, ami lehetővé teszi számunkra, hogy élvezzük a látás ezen ajándékát? A válasz egyszerű: a retina, vagy ahogy talán jobban ismered, a recehártya vagy ideghártya. Ebben a blogbejegyzésben jobban beleásunk a retina titkaiba, hogyan működik, és hogy milyen hatással van a látásunkra, és nem utolsósorban a négy lábon járó barátaink látására.

Olvasd tovább ...

Tudtad, hogy a szemgolyó a testfelületünknek csak 1,5%-át teszi ki, de a környezetünkről való információgyűjtésben 80%-os szerepet játszik? Tudtad, hogy a szemgolyó három rétegből áll, amelyek mindegyike elengedhetetlen a látás folyamatában? Tudtad, hogy a szaruhártya és a szemlencse törőereje határozza meg, hogy milyen élesen látjuk a világot? Ha szeretnél többet is megtudni a szemgolyó felépítéséről és működéséről, olvasd el cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk a látás legfontosabb részét.

Olvasd tovább ...

A befelé forduló szemhéj végleges megoldása általában a műtéti korrekció. De vannak esetek, amikor a műtét vagy a hosszabb altatás nem javasolt. Ilyenkor átmeneti megoldást nyújt a szemhéj hyaluronsavas feltöltése.

Olvasd tovább ...

Szeretnénk felhívni a figyelmét a szemészeti betegségben szenvedő kisállatok tulajdonosainak, hogy azokon a napokon (hétvége és ünnepnap) sem maradnak kis kedvenceik szemészeti ellátás nélkül, amikor rendelőnkben a szemészeti szakrendelés szünetel. Budapesten és környékén több szemészettel foglalkozó rendelő együttműködéséből született a Kisállat Szemészeti Szakrendelő Hálózat, mely az év minden napján biztosít sürgősségi szemészeti ellátást kutyák, macskák Olvasd tovább …

Gyakran találkozunk szemészeti praxisunkban hirtelen vagy pár hét leforgása alatt megvakult kutyákkal, melyeknél a szemészeti vizsgálat nem talál kórjelző elváltozást. Ezeknek az állatoknak sokszor a „hirtelen fellépő retina degeneráció” (angol mozaikszóval: SARD) vagy autoimmun alapon kialakuló retina gyulladás (AIR) okozza a látás elvesztését a látóideghártya (retina) károsodása miatt. Ezen elváltozások kóroktana nem teljesen feltárt, nagy Olvasd tovább …