Rose-Bengal festés

A Rose-Bengal festék egy olyan speciális anyag, amelyet az állatorvoslásban használnak a könnyfilmproblémák és a szaruhártya felületi hibáinak diagnosztizálására. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rose-Bengal festék tulajdonságait, kereskedelmi formáit, használatának módjait, valamint az eredmények értékelését és az esetleges mellékhatásokat.

Rose-Bengal festés

A Rose-Bengal (összetevője a tetrakloro-tetra-iodo-fluoreszcein) magyarul Bengál Vörös festék, ami egy sötét rózsaszín vagy piros színű anyag. Ezt az állatorvoslásban a könnyfilmproblémák és a szaruhártya legfelső rétegének (epithel) hibáinak megállapítására használjuk (a szaruhártya felépítéséről bővebben itt olvashatsz).

Kereskedelmi formák

A kereskedelmi forgalomban, mint ahogyan a fluoreszcein festéket is, folyadékként vagy impregnált papírcsík formátumban is kapható.

Használat

A tesztcsík és a csepp közötti használat kis mértékben eltér egymástól. Hogyha papírcsíkot használunk, akkor előtte érdemes egy kis folyadékkal megnedvesíteni a csíkot (pl. fiziológiás sóoldat), majd a felső szemhéjat felhúzva a kötőhártyához érinteni. Ezután hagyni szükséges, hogy az állat pislogjon, ezzel egyenletesen eloszlatva a festéket a szemfelszínen.

Ha cseppet használunk, akkor mindegyik szembe egy-egy csepp elegendő a vizsgálathoz, és utána ugyanúgy hagyni kell, hogy pislogjon az állat.

Mindegyik esetben érdemes a felesleges festéket kimosni a szemből, mert irritációt okoz. A Rose-Bengal festéket lehet a fluoreszcein előtt, után vagy akár együtt is használni, mert nem befolyásolja a tulajdonságait.

Rose-Bengal festés

Eredmények értékelése

Negatív eredménynél a festék nem tapad meg a szaruhártyán, hanem a normál könnyfilm összetétele megvédi azt. Viszont pozitív eredménynél kitapad és láthatóvá válik a felületes szaruhártya erózió vagy kezdődő fekély, amit a fluoreszcein festék még nem fest meg (pl.: korai keratomycosis - a szaruhártya gombás fertőzése vagy herpesz vírus okozta szaruhártyagyulladás).

Viszont a Rose-Bengal baktériumölő és vírusölő tulajdonsággal bír, így PCR mintavétel után javasolt használni (pl.: herpesz). Herpesz vírus okozta megbetegedésről bővebben itt olvashatsz.

Mellékhatások

Negatív mellékhatása, hogy mennyiség és koncentráció függően toxikus az epithel sejtekre, amibe beletartozik a vizsgálatnál használt koncentráció is, és jelentős irritációt tud okozni a szemen (pl.: kipirultság, hunyorgás, könnyezés). Továbbá, ha az epithel nem ép, akkor hosszútávú, ritkán maradandó lerakódást tud okozni a szaruhártya mélyebb rétegében (stromában).

Emiatt a tulajdonsága miatt ritkábban kerül alkalmazásra és inkább Lisszamin zöldet preferálják, mert nincs károsító hatása.

Kapcsolódó cikkek

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

Állatorvosi szemészeti ügyelet

Állatorvosi szemészeti ügyelet

Szeretnénk felhívni a figyelmét a szemészeti betegségben szenvedő kisállatok tulajdonosainak, hogy azokon a napokon (hétvége és ünnepnap) sem maradnak kis kedvenceik szemészeti ellátás nélkül, amikor rendelőnkben a szemészeti szakrendelés szünetel.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai PéterDr. Kovács Teréz és Dr. Rácz Emese szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914