Szemészeti vészhelyzetek

Vannak olyan szemészeti betegségek, sérülések, melyek vészhelyzetnek minősülnek. Szerencsére életet veszélyeztető szemészeti elváltozás nem jellemző. Sürgős ellátást igényelnek viszont azok az esetek, melyek a látás elvesztését és/vagy nagymértékű fájdalmat okoznak.

Tünetek

Fájdalmas szem

Ennek legjellemzőbb következménye, hogy az állat nem (teljesen) nyitja ki a szemét (hunyorog). Minél erősebb a fájdalom, annál kevésbé.
A szem fájdalmát/ diszkomfortját jelzi még a fokozott könnyezés (gyors) kialakulása.
Fájdalom általános jele lehet, hogy az állat kedvetlen, inaktív, esetleg kevesebbet is eszik.
Egyéb tünetek, melyek fájdalommal társulva gyakran sürgősségi ellátást igénylő betegségeknél előfortuldnak: vörös szem, szem- és/vagy szemkörnyék duzzanata, szem vakarása, sárga/ zöld színű váladék.

Vakság

Másik, sürgős ellátást igénylő tünet lehet a hirtelen kialault vakság, látás hirtelen romlása. Főleg, ha a fenti tünetek valamelyikével együtt jelentkezik, de lehet olyan betegség is, mely a vakságon kívül más tünetet nem okoz, és időben kezelve a látás visszaállítható lehet (pl. látóidegfő gyulladás, retina leválás). Bővebben: Kutya vakság

Otthoni teendők

Műanyag védőgallér

Nagyon sok szembetegségnél az állat próbálja dörzsölni, piszkálni, vakarni a szemét. Ezzel további sérülést okozhat magának, ezért ilyenkor nagyon fontos, hogy minél hamarabb egy megfelelő méretű műanyag védőgallért helyezzünk fel! Ez lehet, hogy az állatnak nem tetszik, de a szemét és/vagy a látását menthetjük meg vele!

műanyag körgallér és kutya

Fájdalomcsillapítás

Fájdalom csillapítás-lehetőség szerint állatorvosnál!

Először is fontos leszögezni, hogy a fájdalomcsillapítás az állatorvos dolga. Vannak olyan esetek, amikor az azonnali (pár órán belül) állatorvosi ellátás nem megoldható. Ilyenkor, ha van rá lehetőség, állatorvos útmutatására (!) otthon is lehet adni az állatnak fájdalomcsillapítót.

Természetesen, ha fáj a szeme, akkor kiváltó októl függetlenül a fájdalom csökkentésére fájdalom csillapítót lehet szükséges. Az embereknek használt fájdalomcsillapítók közül csak kevés az, ami a kutyáknak, macskáknak adható, ezért mindenképp konzultálni kell erről állatorvossal! (Az állatoknak is adható gyógyszerek adagja természetesen más lehet, mint az embernek. Pl. egy 30-40 kg-os kutyának nem feltétlenül fele annyi a gyógyszeradagja, mint egy felnőtt embernek!)

Sajnos az a tapasztalat, hogy patikusok, vagy humán orvosok sem tudják pontosan, hogy állatoknak mi adható. Ezért nagyon fontos, hogy az állatnak gyógyszerezése előtt mindenképpen konzultálni kell állatorvossal!

Szem mosása, kezelése

A fájdalomcsillapítás mellett még hasznos lehet a szem óvatos mosása. Természetesen csak akkor, ha hagyja. Ha annyira fáj az állat szeme, hogy nem nyitja ki, akkor nem szabad eröltetni!

Gyakran ajánljuk a langyos körömvirágteás szemmosást. A körömvirágtea gyulladáscsökkentő, de nem szárít, mint a kamillatea. Fontos, hogy ne legyenek növényi maradványok a teában, mert az további problémát okozhat. Ha ez nem megoldható, langyos, tiszta vizet kell használni.

A szem mosása, és nedvesen tartása kifejezetten fontos olyan esetekben, amikor a szemét nem tudja becsukni (pl. szem előreesése). A száraz szem sokkal sérülékenyebb.

A mosást érdemes fecskendőből, lágy sugárral végrehajtani. A mosás után a szem környékét, lehetőség szerint (ha nem túl fájdalmas) óvatosan szárazra törölni.

szem mosása és tisztán tartása

A szemmosás mellett a szem nyugtatására, nedvesen tartására hasznos lehet a műkönny adása. Sokféle műkönny kapható recept nélkül az emberi gyógyszertárakban. Pl. corneregel, vagy valamelyik hyaluronsav tartalmú készitmény (vizol, hyabak, artelac…stb). Az is fontos, hogy lehetőség szerint egyéb hatóanyag ne legyen benne. Itt is javasolt állatorvossal konzultálni, hogy mi adható.

A szemmosásnál, cseppentésnél a szemgolyót nem szabad nyomni! Se közvetlenül, se a szemhéjakon keresztül. A felső szemhéjat a csontos szemgödör szélénél (szemgolyó felett közvetlenül) érdemes felfel húzni, elkerülve a szemgolyó nyomását.

Cseppentésnél a fejet állnál alulról támasztva vagy orrnál fogva enyhén felfele irányítsuk. Ezt vagy a segítőnk akár két kézzel, vagy mi magunk a kevésbé ügyes (jobbkezesek bal) kézzel végezzük. Kezünket az állat homlokán támasztva, szükség szerint felső szemhéjat óvatosan kissé felhúzva, felülről cseppentsünk. Szükség szerint ezt két kézzel is megtehetjük, miközben valaki segít megfogni az állat fejét.

Cseppentés után közvetlenül tartsuk még az állat fejét felfelé néhány másodpercig.

Hasznos lehet a szemcseppentéskor olyan helyre tenni az állatot (pl. asztal), ami számára szokatlan illetve séta előtt cseppenteni, mert akkor utána a séta során kevésbé foglalkozik vele. Szemcseppentés utáni jutalomfalat adásával is könnyebben hozzászoktathatjuk kedvencünket.

Szemcsepp adásnál mindig csak egy cseppet adjunk. Ha több cseppet adunk, mindegyik után várjunk legalább 5 de inkább 10 percet.

Kenőcs adásánál azt vagy a szemfelszínre vagy pedig a(z alsó) szeméj belső felszínére (az ún. kötőhártya zsákba) tegyük. Ezt követően, nem fájdalmas szemnél óvatosan pislogtatassuk néhányszor az állatot, azzal szétterjesztve a kenőcsöt.

Mozgékonyabb állatoknál lehet, hogy érdemes nem közvetlenül a tubusból, hanem az ujjunkról a szembe adni. Szemkezelés előtt és után mindig alapos kézmosás szükséges! Ha ujjunkról kenjük a szembe, érdemes tiszta gumikesztyűt használni.

Sürgős szemészeti esetek

Néhány példa és tájékoztató jellegű, rövid összefoglaló a gyakoribb szemészeti vészhelyzetekről.

Szemgolyó előesése (proptosis bulbi)

Látványos és sokszor ijesztő elváltozás. A szemgolyó a megszokott helyéről (szemgödör) előre kimozdul, a úgymond "a szemhéjak elé szorul" Emiatt a szem egyáltalán nem csukódik. Fejet ért súlyos trauma okozza általában. Időben elvégzett műtéti ellátással bizonyos esetekben a szem megmenthető. A látás a sok esetben még úgy sem.
Műanyag védőgallér és szem nedvesítése (lsd. fenn) már az állatorvosi vizsgálat előtt is minél hamarabb szükséges!

Szemgödri (Retrobulbáris) tályog/ gyulladás

A szem előeséséhez hasonló, de annál enyhébb tüneteket okoz. A szemgolyó itt is kifele mozdul, mert mögötte gyulladás, vagy gennyes tályog alakul ki, mely kifelé nyomja. Gyorsan (néhány nap) alatt jelentkezik, fájdalmas.

Az állat nehezebben csukja a szemét/ vagy nem is tudja teljesen becsukni, gyakran (de nem mindig) a harmadik szemhéj is előesik, gyulladt és duzzadt kötőhártya, sokszor fájdalmas szájnyitás (óvatos evés vagy nem evés) jellemző.

Fájdalomcsillapítás, a szemgolyó védelme, antibiotikum kezelés és sok esetben a tályog műtéti úton való mielőbbi megnyitása szükséges. Ennek pontos megállapításához szemészeti ultrahang vizsálat szükséges.

Szemhéj és kötőhártya sérülések

(harapás, karmolás, szakadás, stb) - vérzés
Ezek a sérülések nagyobb mennyiségű vérzéssel járnak a szemhéj és a kötőhártya bőséges vérellátása miatt. Ennek köszönhetően gyorsan is gyógyulhatnak. Bizonyos esetekben sürgős műtét lehet szükséges, főként a megfelelő szemhéjszél visszaállítása miatt, esetleg a vérzés csillapítására.

Idegen test

A szemhéj alatt (pl. toklász), szem (általában) szaruhártya felszínén, szembe (szaruhártyába) fúródva. A szembe (általában szaruhártyába) fúródó idegen test (pl. tüske), vagy szaruhártyán áthatoló sérülés (pl. macska karmolás, légpuska lövedék) gyorsan okozhatja a szemgolyó visszafordíthatatlan károsodását, látás elvesztését. Ezért ennek a mielőbbi szemészeti ellátása szükséges.

A szemhéjak alá jutó idegene test (pl. toklász) is jelentős fájdalommal jár és hamar szaruhártya fekélyt okoz, mely ellátás nélkül néhány nap alatt a szaruhártya kilyukadását, visszafordíthatatlan károsodását okozza.

Szaruhártya fekély

Okozhatják mechanikai sérülések, akár az előbb említett idegen testek, szemgolyó kiszáradása (szárazszem betegsége, szemhéjszéli daganat, rendellenes szempilla, ritkábban fertőzés). Minden esetben fájdalmas állapot. Mélyebbre terjedő szaruhártya fekélyek a szemgolyó és a látás rövid időn belüli elvesztését okozzák a szaruhártya kilyukadása (perforációja) miatt. Ez utóbbira hajlamossabbak: a rövidorrú kutyák, más szemfelszíni betegségben szenvedők, szteroid vagy helyi szteroid, nem-szteroid kezelést kapó állatok.

A szemfelszín védelmét (műanyag védőgallér, műkönny), helyi antibiotikumos kezelést és szükség szerint műtétéi ellátást igényel.

Akut belső szemgyulladás

A belső szemgyulladás hirtelen kialakulhat sok esetben szemgolyót ért tramuma miatt. Ennek gyakori velejárója a szembeni vérzés. A traumás szemgyulladás, főleg ha tompa (pl. ütés, labda okozta sérülés) nagymértékű károsodást okoz a szem struktúráiban.

Látást és szemet is veszélyeztető állapot, kórjóslat általában rossz. Okozhatja még más szembetegség, vagy egyéb szervet érintő betegség is. Ennek kiderítéséhez teljeskörű belgyógyászati vizsgálat szükséges.

Akut glaukóma (Zöldhályog vagy magas szemnyomás betegség)

Hirtelen való jelentkezése lehet elsődleges (általában zárt zugú glaukóma) vagy másodlagos is (pl. belső szemgyulladás, daganat, lencseficam). Fájdalmas és kezelés nélkül 1-2 napon belül a látás végleges elvesztését okozza. A zöldhályog sajnos nem gyógyítható, de időben kezelve hosszabb ideig kontrollálható betegség. Tünetei a homályos szaruhártya, kipirult kötőhártya, fokozot könnyezés és általában erős hunyorgás, rövid időn belül az érintett szem vaksága.

Lencseficam

Lehet örökletes de szerzett is. A szemlencse leszakad a lencsefüggesztő rostokról és elmozdul. A problémát a lencse elölre való elmozdulása okozza, mely fájdalmas és gyors vaksághoz vezet (magas szemnyomást okoz). A látás és a szem időben elvégzett, szakszerű ellátással még megmenthető. Ha szeretnél a témáról bővebben is tájékozódni, ezt a cikket olvasd el: # Elsődleges szemlencse ficam – a terrierek látásának a vége?

Retina leválás

Sokszor egyéb szembetegség/ sérüléssel együtt, annak következményeként alakul ki (pl. belső szemgyulladás, trauma), de kiválthatja egyéb szerv elváltozása, pl. gyakran a macskák, néha kutyák magas vérnyomása. Ilyenkor nincs más szemészeti elváltozás, csak a hirtelen kialakult vakság, kitágult pupillák. Az alapbetegség gyors kezelésével esetenként visszafordítható a vakság. A retina leválásról részletesebben is olvashatsz a linkre kattintva.

Látóidegfő gyulladás

Kétoldali, gyorsan kialakult vakság. Kiváltó oka gyulladás, autoimmun folyamat, trauma, daganat vagy ismeretlen kórokú. Gyors szemészeti diagnózis és megfelelö gyógyszeres kezelés a látást megmentheti.

Hirtelen kialakult retina degenráció (sards)

A betegség pontos kóroka még nem teljesen tisztázott. Bizonyos formáinál autóimmun háttér is felmerül. Sok esetben az érintett betegeknél fokozott ivás és vizelés, elhízás, inaktivitás tünetei figyelhetők meg.

Rövid ideje fenálló vakságot gyógyszeresen lehet kezelni, néhány havonta megismételve a látás fenntartható. Egyébként nem fájdalmas, más (szemészeti) elváltozással, vagy fájdalommal nem jár.
Bővebben az alábbi 2 cikk foglalkozik még a témával: Retina leválás és a # SARD – új esély a megvakult kutyáknak

Egyéb

Vakság alakulhat még ki agyi sérülések (pl. epilepsziás roham, oxigénhiányos állapot után), bizonyos mérgezéseknél is (pl. ivermektin, macska permetrin- vagy enrofloxacin mérgezése).

A vakság, ha csak az egyik szemet érinti, egyéb tünetek és vizsgálat híján nem mindig derül ki, mivel ilyenkor az állat a másik szemével még lát és tud tájékozódni.

A teljes (mindkét szemet érintő) vakság nem ok az eutanáziára! A hirtelen kialakult vakság az állatot megviselheti, de fokozatosan hozzászokik ehhez az állapothoz és a megszokott környezetében illetve idegen környezetben megfelelő óvintézkedésekkel (póráz, verbális kommunikáció, hangjelzések) teljes életet tud élni.

Kapcsolódó cikkek

A szemgolyó

A szemgolyó

A téma nem más, mint a kutyák szemgolyója és azon belül is a kidülledő szemek jelensége. Tudtátok, hogy a szemgolyó az egyik legfontosabb és legbonyolultabb szerv a kutyák testében? Nem csupán a látásért felelős, hanem számtalan érdekes funkciója van, amelyekről részletesen fogunk beszélni a következő bejegyzéseinkben.

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914