A lencseficam (luxáció)

szemlencse egy átlátszó képlet, melynek feladata, hogy a fényt a retinára fókuszálja. Normál esetben a szivárványhártya és pupilla mögött, és az üvegtest előtt helyeződik, körkörösen apró rostocskák rögzítik a sugártesthez.

A lencsefelfüggesztő rostok anatómiája

Lencseficam esetén ezek a rostok valamilyen okból elszakadnak, melynek következtében a lencse elmozdul. Az elsődleges lencseficam (primary lens luxation, PLL) egy genetikai probléma, a lencsét tartó rostok gyengébbek a normálisnál, ez vezet a szakadásukhoz.

A betegség bizonyos fajtákban gyakoribb, így pl. terrierekben, törpe schnauzerben, kínai meztelen kutyában, ausztrál pásztorkutyákban

A lencse elmozdulása jellemzően 2-6 éves kor között alakul ki. Mivel kezelni a már kialakult elváltozást eléggé nehézkes, mostanában az esetlegesmegelőzési lehetőségek felé fordult a figyelem…

A lencseficam következményei

Ha a szemlencse rögzítése megszűnik, szabadon mozog a szemben, mely káros hatású a szivárványhártyára és az üvegtestre is. Eleinte, mikor a lencserostoknak még csak egy része szakadt el, a lencse csak kismértékben mozdul el, ez csak szemészeti vizsgálat során látható.

Félig elmozdult szemlencse a kutyában

Később a lencse teljesen elszabadul. Ha az írisz mögött marad, ott lesüllyed a gravitációnak megfelelően, ez is sok esetben észrevétlen maradhat egy ideig. Ha azonban az írisz elé kerül (ez tág pupilla mellett könnyen megtörténhet), akkor a szaruhártya és írisz közé rekedt lencse akut fájdalmat okoz, és a szemnyomás emelkedéséhez vezethet, melynek következtében vakság alakulhat ki. Ilyen esetekben a szem kékes homálya, pirossága, hunyorgás, fájdalom figyelhető meg. Ez az állapot sürgős ellátást igényel (lsd. kezelés)

Az írisz mögött lévő lencse nem okoz ilyen feltűnő tüneteket, azonban hosszú távon ez a helyzet is súlyos károkat okozhat a szemben. A lencse elmozdulása következtében a látás önmagában is romlik, mivel a fény fókuszálása zavart szenved, ez azonban kutyák esetében nem mindig feltűnő változás. A lencse folyamatos mozgása miatt a szem belső struktúrái károsodnak, belső szemgyulladás alakul ki (uveitis), az üvegtest elfolyósodása, és ezek következményeként a szemnyomás emelkedése (glaucoma) is kialakulhat.

A lencseficam kezelése

primer lencseficam minden esetben kétoldali, még ha a tünetek eleinte csak az egyik szemen jelentkeznek is, ezért fontos, hogy a kezelési tervet mindkét szemre vonatkozóan kell felállítani.

Elülső lencse ficam

Többféle kezelési módszer van, melyek közül a választás többek között attól is függ, hogy milyen fázisban van a betegség.

a.) Ha a lencse még csak részlegesen ficamodott (instabil, de a helyeződése még normális), akkor lehetséges a lencseanyag eltávolítása, egy a szürkehályog műtéthez hasonló operációval, ez a megoldás okozza a legkisebb traumát a szemnek, tehát ezzel a beavatkozással a legjobbak a kilátások. Lehetőség van továbbá a lencse teljes eltávolítására is.

b.) Ha a műtéti megoldás nem lehetséges, akkor az ún. konzervatív kezelés javasolt. Ez azt jelenti, hogy folyamatos, szigorúszemcseppes kezelést kap a kutya, ezzel a „kisebb rossz” felé igyekszünk terelni a folyamatot, azaz megelőzzük a szemlencse írisz elé való elmozdulását, illetve a hosszú távú komplikációkat.

c.) Ha a lencse teljesen ficamodott, de az írisz mögött van, a lencse műtéti eltávolítása az egyik lehetséges megoldás. Ha ez nem megoldható, akkor folyamatos szemcseppes kezelés javasolt, melynek célja a lencse hátul tartása, a következményes gyulladás és szemnyomás emelkedés megelőzése.

d.) Ha a lencse teljesen elmozdult, és az írisz előtt van, az egy sürgős ellátást igénylő állapot. A legjobb megoldás a lencse műtéti eltávolítása, így van a legnagyobb esély arra hogy a szem fájdalommentes, és esetleg látóképes maradjon. Ha erre nincs lehetőség, akkor megkísérelhető a szemlencse reclinatioja, azaz „hátranyomása” az írisz mögötti területre. Ezt követően a fent említett szigorú, konzervatív kezelés szükséges.

e.) Amennyiben a lencse hátranyomása nem lehetséges, vagy (akár hirtelen, akár fokozatosan) kialakult vakság visszafordíthatatlan, illetve a fájdalmasság nem kezelhető gyógyszerekkel, akkor a szem műtéti eltávolítása jelenthet megoldást.

A szemlencse ficam által jobban érintett fajták – ausztrál pásztorkutya, kínai meztelen kutya, terrierek és a törpe schnauzer

A lencseficam megelőzése

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy a betegség önmagában fájdalmassághoz és vaksághoz is vezethet. Többféle kezelés is lehetséges, azonban egyik sem jelent biztos megoldást, a műtétek után is csak az esetek egy részében sikerül a látóképességet tartósan megőrizni, a gyógyszeres kezelés pedig nem minden esetben képes örökre feltartóztatni a komplikációk kialakulását.

Ezért fontos a megelőzés lehetőségeinek keresése!

A betegség, ahogy említettük, genetikai rendellenesség miatt alakul ki. A rendellenes gén autoszomális recesszív módon öröklődik, tehát vannak mentes (nincs rendellenes génjük), hordozó (egy rendellenes és egy egészséges gén, ezek az egyedek is megbetegedhetnek) és érintett (mindkét génjük rendellenes, a betegség valószínűleg kialakul bennük) egyedek.

Az érintett fajtákban elérhetőek genetikai tesztek, melyek segítségével könnyen megállapítható, hogy az adott egyed melyik csoportba tartozik, ezt követően gondos tenyésztői munkával megelőzhető, hogy beteg egyedek szülessenek.

A vakság megelőzhető, ha ….

Ha egy kutyáról genetikai teszttel megállapították a betegséget, még a tünetek kialakulása előtt, akkor a már említett kezelési módokon kívül egy további műtéti megoldás is szóba jöhet, mely a szürkehályog műtéthez hasonlóan a lencseanyag eltávolítását és ezt követően műlencse beültetését jelenti.

Mivel így még stabil állapotban műthető a lencse, a komplikációk esélye kisebb a később elvégzett műtétekhez képest, a műlencse beültetésével pedig a látás is megőrizhető.

Szemlencse anyagának műtéti eltávolítása

Ha biztosra menne és szeretné, hogy elvégezzük a betegséget kimutató genetikai tesztet, hívjon fel a Elérhetőség és kapcsolat oldalunkon látható telefonszámok bármelyikén. Egyeztetünk egy időpontot, amikorra Önnek is megfelelő.

Miért érdemes minket választania?

  • Dr. Lévai PéterDr. Benkő István és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen
  • Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!
  • Profi csapattal és remekül felszerelt rendelővel, műtővel mindenféle szemészeti problémára fel vagyunk készülve.
  • Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914