Szaruhártyafekély

A szaruhártya fekély egy igen fájdalmas szemészeti elváltozás, amelyet a háziállatok gyakran nehezen viselnek. Az érintett állatok gyakran kerülik a fényt, hunyorognak és piszkálják a váladékozó szemüket. Cikkünkben alaposan körbejárjuk ezt a betegséget: mi okozza, milyen tüneteket produkál, és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Tudj meg többet a szaruhártya fekélyről, hogy felismerd az első jeleit, és időben segíthess kedvencednek!

A szaruhártya a szem elülső részének legkülső, teljesen átlátszó része. Két alapvető feladata van, egyrészt a szemet védi a külső behatásokkal szemben, másrészt biztosítja, hogy a fény akadálytalanul jusson a szembe. A szaruhártyának három rétege van, egy külső vékony réteg, amit epithelium-nak nevezünk, egy belső vékony hártya, amit descemet membránnak hívunk, és a kettő között foglal helyet a vastagabb stroma réteg.

Mély szaruhártyafekély
Mély szaruhártyafekély

Felszínes sérülés esetén, ha csak az epithelium károsodik erózióról beszélünk, ha a stroma is többé-kevésbé érintett, fekély alakul ki. Ha a sérülés egészen a belső hártyáig terjed, a descemet membrán gyakran elődomborodik a fekélybe (descemetocele), ha ez is sérül, akkor már a szem gyakorlatilag kilyukadt, a belsejében lévő folyadék szivárog a fekély mélyéről.

Mik okozhatnak a szaruhártyán fekélyeket?

A leggyakrabban valamilyen mechanikai behatás okoz sérülést a kutya vagy a macska szaruhártyáján. Ez lehet külső tényező által okozott sérülés (macska karmolás, szemnek csapódó ág, szembe jutott toklász stb.), de az is lehet, hogy a sérülés kiváltóját a szemen belül kell keresni (rendellenes szempilla, előesett harmadik szemhéj mirigy stb.) Nagyon gyakori, hogy valamilyen viszkető, vagy fájdalmas fejen lévő elváltozás dörzsölése, kaparása következtében saját magának okoz sérülést kedvencünk. Nem ritka, hogy a mennyiségileg, vagy minőségileg nem megfelelő könnytermelés miatt alakul ki fekély az állat szaruhártyáján (pl. szárazszem betegség esetén).

Káros hatásúak lehetnek bizonyos vegyi anyagok is, ha véletlenül, vagy éppen készakarva a szembe kerülnek (építkezés során mész, betörés során gázspray stb.) Élő kórokozók ritkán vesznek részt kutyáknál önállóan szaruhártya fekély kialakulásában, de meglévő fekélyek állapotának súlyosbodását gyakran okozzák bizonyos baktériumok, esetleg gombák. Macskáknál a herpesz vírus a szaruhártyában szaporodva nagyon makacs, gyógyulásra nem hajlamos fekélyek képződését válthatja ki.

A szaruhártya fekélyek tünetei, diagnosztikája

A szaruhártya fekélyek gyakran nagyon fájdalmas elváltozások, az állatok hunyorognak, kerülik a fényt, szemük váladékozik, dörzsölik, kaparják fejüket. Az egyébként teljesen átlátszó szaruhártya, a fekély méretétől függően kisebb-nagyobb területen homályos, átlátszatlan. Idült esetben erek sarjadzanak a szem külső részeiből a szaruhártyába. Mélyebb fekélyek esetén szabad szemmel is látható behúzódás, anyaghiány van a szaruhártyán, felszínesebb elváltozások esetén a problémát csak speciális festésekkel lehet megállapítani.

Felszínes szaruhártyafekély fluoresceinnel festve
Felszínes szaruhártyafekély fluoresceinnel festve

A legfontosabb ilyen diagnosztikai módszer a szaruhártya fekélyek kimutatására a fluorescein festés, mely abban az esetben festi meg a szaruhártyát, ha már a legkülső, epithel rétege az adott területen teljesen hiányzik. Ennél felszínesebb fekélyek, eróziók kimutatására a Rose-Bengal festést használjuk, ez nagyon érzékeny módszer, már a legkülső sejtréteg károsodása esetén is pozitív eredményt ad.

Hogyan kezelheti az állatorvos a szaruhártya fekélyeket

Kutyák és macskák szaruhártya fekélyeinek kezelésénél az állatorvosnak két fő feladata van. Az egyik a kiváltó ok megtalálása, és lehetőség szerinti megszüntetése, a másik a fekély gyógyulásának elősegítése. A kiváltó okok közül általában megszüntethetőek a mechanikai behatások, akár a szemen kívülről, akár a szemből származnak (pl. idegentest, rendellenes szempilla eltávolítása, befelé forduló szemhéj stb.).

A minőségileg, vagy mennyiségileg nem megfelelő könnytermelés gyógyszeresen fokozható, vagy műkönnyel pótolható. A fekélyt okozó, vagy súlyosbító vírusok, baktériumok, vagy gombák a megfelelő szerekkel kezelhetőek. Számos esetben azonban sajnos a kiváltó ok nem ismert, vagy nem gyógyítható, ilyenkor a fekély kezelése és a szaruhártya védelme a legfontosabb feladatunk.

Gyógyszeres kezelés

A felszínes szaruhártya fekélyek vagy eróziók normális esetben maguktól pár nap, maximum egy hét alatt gyógyulnak. Ebben az esetben antibiotikumos szemcseppel kell az állatorvosnak a másodlagos fertőzéseket megelőznie, esetleg valamilyen szaruhártya regeneráló készítménnyel elősegíteni a gyógyulást. Nagyon fontos, hogy a kutya vagy macska ebben az esetben is viseljen védőgallért, hogy a fájdalmas, vagy viszkető szemet ne tudja kaparni, dörzsölni. Mélyebb fekélyek esetében, bár hosszabb idő alatt, ugyan ez a gyógyszeres kezelés is sikerre vezethet, de általában sokkal biztosabb, és gyorsabb gyógyulást várhatunk, ha műtéttel, vagy terápiás kontaktlencse viselésével segítjük a folyamatot.

Ha a gyógyszeres kezelés mellett döntünk, nagyon intenzíven kell azt végezzük, az első napokban, hetekben legalább óránként kell otthon csepegtetni kedvencünk szemét (éjszaka is!). Legalább ilyen fontos, hogy naponta állatorvoshoz vigyük, hogy idejében felfedezzük az esetlegesen kialakuló szövődményeket (pl. fertőzés miatti szaruhártya lágyulás), mert ilyen esetben akár sürgősségi beavatkozásra, műtétre is szükség lehet a szem, vagy a látás megmentésének érdekében.

Szaruhártyafekélyek műtéti ellátása

A gyógyszeres kezelést nagy mértékben támogathatjuk mély fekélyek esetén a különböző műtéti megoldásokkal. Ezek lényege, hogy a fekély környékét megtisztítjuk, a fertőzött, elhalt szöveteket eltávolítjuk, és az elvékonyodott szaruhártyát a kötőhártyából képzett „folttal” befedjük. Ezen műtét elvégzéséhez megfelelő felszereltség, és szemműtétekben gyakorlott sebész szükséges, ezért csak szemészettel intenzíven foglalkozó rendelőkben végezzük.

Mély szaruhártyafekély műtéti ellátása
Mély szaruhártyafekély műtéti ellátása

A műtét után is szükség van a szemcseppek további használatára, de általában elég azokat ritkábban, és kevesebb ideig alkalmazni, a szemet veszélyeztető szövődmények esélye pedig jelentősen csökken.

Állatorvosi terápiás kontaktlencse

A fekélyek kezelésének legújabb, már rendelőnkben is elérhető eszköze a terápiás kontaktlencse alkalmazása. Ezek az emberi kontaktlencséhez hasonló kinézetűek, szembe történő behelyezésük is hasonlóan történik, bár bizonyos esetekben speciálisabb rögzítés szükséges. Feladatuk azonban nem a látás segítése, hanem a beteg szaruhártyát védik a káros külső behatásoktól, ideális feltételeket teremtve a regenerációnak. Speciális összetételüknek köszönhetően a levegőt és a gyógyszereket szabadon átengedik a szaruhártyához, melyek feltétlen szükségesek a gyógyuláshoz.

Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy a mélyebb, vagy szövődményes szaruhártyafekélyek gyógykezelése (bármelyik módszerrel is történik) nagy türelmet, sok, és nemritkán fárasztó otthoni törődést kíván az állat tulajdonosától. A szakszerű állatorvosi kezelés és az otthoni gondos ápolás azonban az esetek döntő többségében meghozza gyümölcsét, és kedvencünk látása megőrizhető.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914