A szemgolyó

A téma nem más, mint a kutyák szemgolyója és azon belül is a kidülledő szemek jelensége. Tudtátok, hogy a szemgolyó az egyik legfontosabb és legbonyolultabb szerv a kutyák testében? Nem csupán a látásért felelős, hanem számtalan érdekes funkciója van, amelyekről részletesen fogunk beszélni a következő bejegyzéseinkben.

szemgolyó - kidülledő szemek kutyánál

A szemgolyó feladata

A szemgolyó a látásért felelős szerv. A szembe vetülő fénysugarakat érzékeli. Többlépéses, bonyolult reakciók eredményeként történik meg a képalkotás végül az agykéregben. Az állatok szemgolyója az emberéhez hasonlóan, komplex felépítésű.

A szemgolyó helyeződése, a szemüreg

A szemgolyó a csontos szemüregben (orbita) helyeződik el. Ez kutyákban és macskákban, az emberrel ellentétben kevésbé zárt. Ennek oka a szemüreg közelében lévő állkapocs mozgásának biztosítása.
A csontos szemüregen belül található még:

  • bizonyos mennyiségű zsírszövet. Ez idős korra/ nagyobb mértékű fogyás hatására csökkenve a szem „beesését” okozza.
  • könnymirigy(ek)
  • nyálmirigy (kutyákban)
  • erek
  • idegek
  • a szem felszínén tapadó külső szemmozgató izmok.

A szemhéjak

A szemgolyót elölről a szemhéj borítja. Védi azt és segíti a könny megfelelő terjesztését, a szennyeződés eltávolítását.

A szemhéjak és a szemgolyó állása, főként kutyákban változatos lehet. A hosszabb orrú kutyákban a szemhéjak által képezett szemnyílás/ szemrés szűkebb, a szemgolyó a szemüregben mélyebben helyeződik. Ezzel szemben az ún. rövidfejű (brachycephal) kutyákban a szemnyílás nagyobb és a szemgödör sekélyebb.

Ez eredményezi a „kidülledtebb” szemeket (lagophthalmus) és szemhéjállási rendellenességeket, melyek folyamatos szemfelszíni irritációval nehezítik ezeknek az egyébként is sok más anatómiai rendellenesség miatt szenvedő kutyáknak az életét. Gyakoribb érintett fajták: mopsz, francia bulldog, angol bulldog, boston terrier, boxer. A szemhéjállási rendellenességeket műtéti technikákkal lehet javítani.
Ezeknek bonyolultsága függ a fajtára jellemző bőr feszességétől is.

Lazabőrű kutyákban (pl.basset hound, shar-pei, német dog, cane corso, mastiffok) szintén gyakoriak a különböző szemhéjállási problémák. Itt inkább az említett túl laza és túl sok bőr miatt.

Kutyák és macskák szemüreg szem előtti, orr felöli részén található a pislogó hártya/ harmadik szemhéj. Feladata a könny terjesztése és termelése, a szem védelme. A benne lévő mirigy (harmadik szemhéj mirigy) termeli az összes könny kb. 1/3-át. Ennek a mirigynek az előesése látható a „cseresznyeszem/ cherry eye” esetén. Műtéti úton általában könnyen korrigálható jelenség. Az előesett mirigy eltávolítása súlyos műhiba, későbbi szárazszem betegséghez vezethet.

A kötőhártya

Kötőhártya borítja a szemhéjak belső felszínét, a harmadik szemhéj mindkét felületét és az ínhártya felszínét is. Ez egy nedvességet biztosító, szemfelszíneket védő és tápláló nyálkahártya.

A szemgolyó felépítése

A szemgolyónak alapvetően három burka (rétege) van: rostos burok, érhártya, ideghártya.
A szem belsejét a teljesen átlátszó folyadék, a csarnokvíz és a zselé szerű üvegtest, illetve a kettő között elhelyezkedő szemlencse alkotja. A folyamatosan termelődő és (csarnokzugban) elfolyó csarnokvíz biztosítja a szem állandó nyomását, belső részeinek táplálását.

A szemlencse a fontos törőközek a látás folyamatában, egészséges állapotban teljesen átlátszó. Az üvegtest a szem hátulsó területét tölti ki. Nagy folyadéktartalmú, zselés anyag. Fő feladata a szem belső struktúrájának, tartásának biztosítása az átlátszóság megtartásával.

A szemgolyó burkai

A szemgolyó külső (rostos) burka

Elöl az átlátszó szaruhártya (cornea), körülötte és hátul a kötőhártyával borított, fehér színű ínhártya (sclera).

A szaruhártya átlátszóságát a nagyon finom szerkezete, érmentessége és alacsony víztartalma biztosítja. A szaruhártya a szem első fénytörő közege (szaruhártya-csarnokvíz-szemlencse). A szaruhártyát felszínét nem borítja kötőhártya, ezzel is fenntartva az átlátszóságát. A szaruhártya és ínhártya alkotják a szemgolyó külső, védő burkát. A szaruhártyának fontos szerepe van a látásban átlátszóságával és törőképességével.

A középső burok: az úgynevezett ereshártya (uvea)

Ahogy a neve is elárulja, ez a burok erekkel sűrűn átszőtt. Részét képezi elöl a szivárványhártya (iris), mögötte a sugártest, illetve a szem hátsó részén a tényleges érhártya. Az ereshártyának fontos szerepe van a helyi immunreakciókban, emellett a szem megfelelő vérellátását, ezen keresztül anyagcseréjét biztosítja.

A szivárványhártya fő feladata a pupilla (fényrekesz, szivárványhártya által határolt nyílás) méretének a változtatása és ezzel a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása.

A szivárványhártya mögött található sugártest a rajta függeszkedő szemlencse feszítését, ezáltal a távol-közellátás beállítását végzi. A csarnokvíz is itt termelődik.

A choroidea a szem hátsó részét, elsősorban az ideghártyát (retinát) táplálja. Emellett háziállatainkban megtalálható „fényes kárpit” (tapetum lucidum) részt képezi, mely a szembe világítva visszaveri a fényt.

A belső burok

ideghártya (retina): főként a fényt érzékelő és az ingereket továbbító idegsejtekből áll. A látásért felelős. A fény hatására elektromos jeleket továbbít a látóidegen keresztül az agyba, ahol megvalósul a végső képalkotás.

Ezekről a szaruhártyával kapcsolatos betegségekről olvastál már? Szaruhártyafekély, Szaruhártya pigmentáció, Überreiter szindróma.

A szemgolyó és szemüreg néhány, gyakoribb rendellenessége, betegsége

„Kidülledt szemgolyó” (Exophthalmus): Lehet fajtajelleg a rövidorrú kutyákban. Általában sérülésnek, felszíni irritációnak jobban kitettek ezek a szemek és okoznak gyakori szembetegségeket. Lehet szem mögötti kóros folyamatok eredménye, lásd lentebb.

Kidülledő szemgolyó (Exophtalmus)

Kidülledő szemgolyó (Exophtalmus)

„Beesett szemgolyó” (Enophthalmus): Bizonyos, hosszabb orrú, „kisebb szemű” kutyában fajtajelleg, pl. bull terrier, collie-k, dobermann. Néha a szem és alsó szemhéj közötti kis térben (zseb) megreked a por, szennyeződések, ami helyi irritációt, esetleg gyulladást okozat. Átlalában enyhe, inkább csak kozmetikai gondot okoz.

Idős, vagy sokat fogyott állatokban is kialakulhat a szemgolyó beesése, mely másodlagoan a szemhéj befelé fordulását (entropium) is okozhatja, fokozva ezzel az irritációt.

Szemgolyó megnagyobbodása (buphthalmus/ hydrophthalmus): Kóros folyamat, a megemelkedett szemnyomás (zöldhályog/glaukóma) eredménye. Az egész szemgolyó megnagyobbodik (és nem előesik, vagy kidülled). Ez a szemgolyó az alapbetegség miatt fájdalmas. Megnagyobbodott mérete miatt a szemhéjak zárása nem tökéletes, könnyen kifekélyesdik, fokozva ezzel a fájdalmat.

Megnagyobbodott szemgolyó (buphthalmus)

Megnagyobbodott szemgolyó (buphthalmus)

Szemgolyó sorvadása (phthisis bulbi): bizonyos szembetegséket végstádiumaként a normális szemnyomást fenntartó csarnokvíz termelésének lecsökkenése miatt a szem mérete csökken, összeesik. Belső struktúrája felbomlik, részei általában szintén elsorvadnak. Kutyákban kevéssé, macskákban hosszú távon problémát okozhat, ezért eltávolítása szükséges lehet.

Szemgolyó előesése (proptosis): Fejet ért trauma hatására a szemgolyó a szemüregből előre mozdul, a szemhéjak az előreesett szemgolyó mögé „záródnak”. A rövidorrú és eleve kidülledt szemű” kutyákban ez viszonylag könnyek kialakulhat. Nekik még van némi esélyük a szem megmentésére. Hosszabb orrú kutyákban és macskákban ez szinte mindig a látás és a szem elveszítését eredményezi.Sűrgős ellátást igénylő, fájdalmas szemészeti vészhelyzet! Az állatorvosi ellátásig is nagyon fontos az előesett szem folyamatos nedvesen tartása (műkönny/ gyakori tiszta vizes mosás, esetleg átnedvesített mull-lappal való védelme) és műanyag védőgalléros védelem!

Szemgolyó előesés (proptosis)

Szemgolyó előesés (proptosis)

Szemgolyó traumás sérülése: lehet tompa vagy éles trauma. Általánosságban az éles traumás sérülések kórjóslata jobb, mint a nagyobb kárt okozó, szemgolyót ért tompa ütéseké.

  • Éles sérülést okozhat: másik állat (kutya, macska karom!), növényi idegen test (pl. toklász, különböző tövisek), légpuska lövedék. Teljes vagy részleges folytonossági hiányt okoznak a szem külső burkán (szaruhártyán és/ vagy ínhártyán), a szemgolyó penetráló sérülését okozva vagy akár teljes mértékben áthaladnak a szemgolyón (perforáló szemsérülés).
  • Tompa trauma gyakori kiváltó okai: állati (vagy emberi) támadás, közlekedési baleset, labda okozta sérülés. A súlyos sokk hatás a szem (külső és) belső struktúráinak nagymértékű, általában visszafordíthatlan károsodását okozza

Szemészeti vészhelyzet. A látás és/ vagy a szemgolyó megmentése miatt sürgős szemészeti ellátást igénylő, fájdalmas állapot! Szakszerű ellátásig a műanyag védőgalléros szemvédelem szintén fontos a további sérülések megelőzése érdekében!

Szem mögötti tályog (retrobulbáris tályog): fertőzés (pl. szájüregi sérülésből) eredményeként a szemgödör gyulladását és gyakran gennyes tályogosodását okozza.Ez a szemgolyó kidülledését (exophthlamus), váladékozását, gyulladását, és akár vakságát is okozhatja. Viszonylag gyorsan (napok) kialakuló, szem és arc, állkapocs fájdalmát okozó, sürgős ellátást igénylő állapot.

Szemgödör (orbita) daganai: Főként idősebb állatokban, lassabban (hetek, hónapok) alatt kialakuló, általában nem fájdalmas állapot. A szemgolyó kidülledését (exophthalmus) okozza. Sajnos a szemüreg daganatai az esetek többségében rosszindulatúak. Bővebben a szem és a szem körüli szövetek daganatairól c. cikkünkben is olvashatsz.

A szemgolyó eltávolítása

Bizonyos, fájdalmas, kezelhetetlen és a szem vakságát eredményező állapot leghumánusabb megoldása az érintett szemgolyó sebészi eltávolítása. A már funkcióját veszített szem csak egy probléma forrása (fájdalom), melynek a megszüntetésével az érintett állat életminősége nagyban javítható.

Az állatorvosi szemészet elsődleges célja a szem és a látás megörzése, visszaállítása. Ha ez nem megvalósítható, vagy ritkábban egy kezelhetetlen, folyamatos fájdalmat, irritációt okozó, beteg szem esetében is az állat jólétének szem előtt tartása miatt döntünk a szem eltávolítása mellett. A műtét utáni sebgyógyulást követően a kutyák kedve jobb lesz, ahogy megszabadulnak a sokszor régóta fenálló, megszokott fájdalomtól.

Szerző: Dr. Benkő István

Kapcsolódó cikkek

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

SARD – új esély a megvakult kutyáknak

SARD – új esély a megvakult kutyáknak

Gyakran találkozunk szemészeti praxisunkban hirtelen vagy pár hét leforgása alatt megvakult kutyákkal, melyeknél a szemészeti vizsgálat nem talál kórjelző elváltozást.

Szemészeti vészhelyzetek

Szemészeti vészhelyzetek

Vannak olyan szemészeti betegségek, sérülések, melyek vészhelyzetnek minősülnek. Szerencsére életet veszélyeztető szemészeti elváltozás nem jellemző. Sürgős ellátást igényelnek viszont azok az esetek, melyek a látás elvesztését és/vagy nagymértékű fájdalmat okoznak.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914