A szemgolyó

A téma nem más, mint a kutyák szemgolyója és azon belül is a kidülledő szemek jelensége. Tudtátok, hogy a szemgolyó az egyik legfontosabb és legbonyolultabb szerv a kutyák testében? Nem csupán a látásért felelős, hanem számtalan érdekes funkciója van, amelyekről részletesen fogunk beszélni a következő bejegyzéseinkben.

szemgolyó - kidülledő szemek kutyánál

A szemgolyó feladata

A szemgolyó a látásért felelős szerv. A szembe vetülő fénysugarakat érzékeli. Többlépéses, bonyolult reakciók eredményeként történik meg a képalkotás végül az agykéregben. Az állatok szemgolyója az emberéhez hasonlóan, komplex felépítésű.

A szemgolyó helyeződése, a szemüreg

A szemgolyó a csontos szemüregben (orbita) helyeződik el. Ez kutyákban és macskákban, az emberrel ellentétben kevésbé zárt. Ennek oka a szemüreg közelében lévő állkapocs mozgásának biztosítása.
A csontos szemüregen belül található még:

  • bizonyos mennyiségű zsírszövet. Ez idős korra/ nagyobb mértékű fogyás hatására csökkenve a szem „beesését” okozza.
  • könnymirigy(ek)
  • nyálmirigy (kutyákban)
  • erek
  • idegek
  • a szem felszínén tapadó külső szemmozgató izmok.

A szemhéjak

A szemgolyót elölről a szemhéj borítja. Védi azt és segíti a könny megfelelő terjesztését, a szennyeződés eltávolítását.

A szemhéjak és a szemgolyó állása, főként kutyákban változatos lehet. A hosszabb orrú kutyákban a szemhéjak által képezett szemnyílás/ szemrés szűkebb, a szemgolyó a szemüregben mélyebben helyeződik. Ezzel szemben az ún. rövidfejű (brachycephal) kutyákban a szemnyílás nagyobb és a szemgödör sekélyebb.

Ez eredményezi a „kidülledtebb” szemeket (lagophthalmus) és szemhéjállási rendellenességeket, melyek folyamatos szemfelszíni irritációval nehezítik ezeknek az egyébként is sok más anatómiai rendellenesség miatt szenvedő kutyáknak az életét. Gyakoribb érintett fajták: mopsz, francia bulldog, angol bulldog, boston terrier, boxer. A szemhéjállási rendellenességeket műtéti technikákkal lehet javítani.
Ezeknek bonyolultsága függ a fajtára jellemző bőr feszességétől is.

Lazabőrű kutyákban (pl.basset hound, shar-pei, német dog, cane corso, mastiffok) szintén gyakoriak a különböző szemhéjállási problémák. Itt inkább az említett túl laza és túl sok bőr miatt.

Kutyák és macskák szemüreg szem előtti, orr felöli részén található a pislogó hártya/ harmadik szemhéj. Feladata a könny terjesztése és termelése, a szem védelme. A benne lévő mirigy (harmadik szemhéj mirigy) termeli az összes könny kb. 1/3-át. Ennek a mirigynek az előesése látható a „cseresznyeszem/ cherry eye” esetén. Műtéti úton általában könnyen korrigálható jelenség. Az előesett mirigy eltávolítása súlyos műhiba, későbbi szárazszem betegséghez vezethet.

A kötőhártya

Kötőhártya borítja a szemhéjak belső felszínét, a harmadik szemhéj mindkét felületét és az ínhártya felszínét is. Ez egy nedvességet biztosító, szemfelszíneket védő és tápláló nyálkahártya.

A szemgolyó felépítése

A szemgolyónak alapvetően három burka (rétege) van: rostos burok, érhártya, ideghártya.
A szem belsejét a teljesen átlátszó folyadék, a csarnokvíz és a zselé szerű üvegtest, illetve a kettő között elhelyezkedő szemlencse alkotja. A folyamatosan termelődő és (csarnokzugban) elfolyó csarnokvíz biztosítja a szem állandó nyomását, belső részeinek táplálását.

A szemlencse a fontos törőközek a látás folyamatában, egészséges állapotban teljesen átlátszó. Az üvegtest a szem hátulsó területét tölti ki. Nagy folyadéktartalmú, zselés anyag. Fő feladata a szem belső struktúrájának, tartásának biztosítása az átlátszóság megtartásával.

A szemgolyó burkai

A szemgolyó külső (rostos) burka

Elöl az átlátszó szaruhártya (cornea), körülötte és hátul a kötőhártyával borított, fehér színű ínhártya (sclera).

A szaruhártya átlátszóságát a nagyon finom szerkezete, érmentessége és alacsony víztartalma biztosítja. A szaruhártya a szem első fénytörő közege (szaruhártya-csarnokvíz-szemlencse). A szaruhártyát felszínét nem borítja kötőhártya, ezzel is fenntartva az átlátszóságát. A szaruhártya és ínhártya alkotják a szemgolyó külső, védő burkát. A szaruhártyának fontos szerepe van a látásban átlátszóságával és törőképességével.

A középső burok: az úgynevezett ereshártya (uvea)

Ahogy a neve is elárulja, ez a burok erekkel sűrűn átszőtt. Részét képezi elöl a szivárványhártya (iris), mögötte a sugártest, illetve a szem hátsó részén a tényleges érhártya. Az ereshártyának fontos szerepe van a helyi immunreakciókban, emellett a szem megfelelő vérellátását, ezen keresztül anyagcseréjét biztosítja.

A szivárványhártya fő feladata a pupilla (fényrekesz, szivárványhártya által határolt nyílás) méretének a változtatása és ezzel a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása.

A szivárványhártya mögött található sugártest a rajta függeszkedő szemlencse feszítését, ezáltal a távol-közellátás beállítását végzi. A csarnokvíz is itt termelődik.

A choroidea a szem hátsó részét, elsősorban az ideghártyát (retinát) táplálja. Emellett háziállatainkban megtalálható „fényes kárpit” (tapetum lucidum) részt képezi, mely a szembe világítva visszaveri a fényt.

A belső burok

ideghártya (retina): főként a fényt érzékelő és az ingereket továbbító idegsejtekből áll. A látásért felelős. A fény hatására elektromos jeleket továbbít a látóidegen keresztül az agyba, ahol megvalósul a végső képalkotás.

Ezekről a szaruhártyával kapcsolatos betegségekről olvastál már? Szaruhártyafekély, Szaruhártya pigmentáció, Überreiter szindróma.

A szemgolyó és szemüreg néhány, gyakoribb rendellenessége, betegsége

„Kidülledt szemgolyó” (Exophthalmus): Lehet fajtajelleg a rövidorrú kutyákban. Általában sérülésnek, felszíni irritációnak jobban kitettek ezek a szemek és okoznak gyakori szembetegségeket. Lehet szem mögötti kóros folyamatok eredménye, lásd lentebb.

Kidülledő szemgolyó (Exophtalmus)

Kidülledő szemgolyó (Exophtalmus)

„Beesett szemgolyó” (Enophthalmus): Bizonyos, hosszabb orrú, „kisebb szemű” kutyában fajtajelleg, pl. bull terrier, collie-k, dobermann. Néha a szem és alsó szemhéj közötti kis térben (zseb) megreked a por, szennyeződések, ami helyi irritációt, esetleg gyulladást okozat. Átlalában enyhe, inkább csak kozmetikai gondot okoz.

Idős, vagy sokat fogyott állatokban is kialakulhat a szemgolyó beesése, mely másodlagoan a szemhéj befelé fordulását (entropium) is okozhatja, fokozva ezzel az irritációt.

Szemgolyó megnagyobbodása (buphthalmus/ hydrophthalmus): Kóros folyamat, a megemelkedett szemnyomás (zöldhályog/glaukóma) eredménye. Az egész szemgolyó megnagyobbodik (és nem előesik, vagy kidülled). Ez a szemgolyó az alapbetegség miatt fájdalmas. Megnagyobbodott mérete miatt a szemhéjak zárása nem tökéletes, könnyen kifekélyesdik, fokozva ezzel a fájdalmat.

Megnagyobbodott szemgolyó (buphthalmus)

Megnagyobbodott szemgolyó (buphthalmus)

Szemgolyó sorvadása (phthisis bulbi): bizonyos szembetegséket végstádiumaként a normális szemnyomást fenntartó csarnokvíz termelésének lecsökkenése miatt a szem mérete csökken, összeesik. Belső struktúrája felbomlik, részei általában szintén elsorvadnak. Kutyákban kevéssé, macskákban hosszú távon problémát okozhat, ezért eltávolítása szükséges lehet.

Szemgolyó előesése (proptosis): Fejet ért trauma hatására a szemgolyó a szemüregből előre mozdul, a szemhéjak az előreesett szemgolyó mögé „záródnak”. A rövidorrú és eleve kidülledt szemű” kutyákban ez viszonylag könnyek kialakulhat. Nekik még van némi esélyük a szem megmentésére. Hosszabb orrú kutyákban és macskákban ez szinte mindig a látás és a szem elveszítését eredményezi.Sűrgős ellátást igénylő, fájdalmas szemészeti vészhelyzet! Az állatorvosi ellátásig is nagyon fontos az előesett szem folyamatos nedvesen tartása (műkönny/ gyakori tiszta vizes mosás, esetleg átnedvesített mull-lappal való védelme) és műanyag védőgalléros védelem!

Szemgolyó előesés (proptosis)

Szemgolyó előesés (proptosis)

Szemgolyó traumás sérülése: lehet tompa vagy éles trauma. Általánosságban az éles traumás sérülések kórjóslata jobb, mint a nagyobb kárt okozó, szemgolyót ért tompa ütéseké.

  • Éles sérülést okozhat: másik állat (kutya, macska karom!), növényi idegen test (pl. toklász, különböző tövisek), légpuska lövedék. Teljes vagy részleges folytonossági hiányt okoznak a szem külső burkán (szaruhártyán és/ vagy ínhártyán), a szemgolyó penetráló sérülését okozva vagy akár teljes mértékben áthaladnak a szemgolyón (perforáló szemsérülés).
  • Tompa trauma gyakori kiváltó okai: állati (vagy emberi) támadás, közlekedési baleset, labda okozta sérülés. A súlyos sokk hatás a szem (külső és) belső struktúráinak nagymértékű, általában visszafordíthatlan károsodását okozza

Szemészeti vészhelyzet. A látás és/ vagy a szemgolyó megmentése miatt sürgős szemészeti ellátást igénylő, fájdalmas állapot! Szakszerű ellátásig a műanyag védőgalléros szemvédelem szintén fontos a további sérülések megelőzése érdekében!

Szem mögötti tályog (retrobulbáris tályog): fertőzés (pl. szájüregi sérülésből) eredményeként a szemgödör gyulladását és gyakran gennyes tályogosodását okozza.Ez a szemgolyó kidülledését (exophthlamus), váladékozását, gyulladását, és akár vakságát is okozhatja. Viszonylag gyorsan (napok) kialakuló, szem és arc, állkapocs fájdalmát okozó, sürgős ellátást igénylő állapot.

Szemgödör (orbita) daganai: Főként idősebb állatokban, lassabban (hetek, hónapok) alatt kialakuló, általában nem fájdalmas állapot. A szemgolyó kidülledését (exophthalmus) okozza. Sajnos a szemüreg daganatai az esetek többségében rosszindulatúak. Bővebben a szem és a szem körüli szövetek daganatairól c. cikkünkben is olvashatsz.

A szemgolyó eltávolítása

Bizonyos, fájdalmas, kezelhetetlen és a szem vakságát eredményező állapot leghumánusabb megoldása az érintett szemgolyó sebészi eltávolítása. A már funkcióját veszített szem csak egy probléma forrása (fájdalom), melynek a megszüntetésével az érintett állat életminősége nagyban javítható.

Az állatorvosi szemészet elsődleges célja a szem és a látás megörzése, visszaállítása. Ha ez nem megvalósítható, vagy ritkábban egy kezelhetetlen, folyamatos fájdalmat, irritációt okozó, beteg szem esetében is az állat jólétének szem előtt tartása miatt döntünk a szem eltávolítása mellett. A műtét utáni sebgyógyulást követően a kutyák kedve jobb lesz, ahogy megszabadulnak a sokszor régóta fenálló, megszokott fájdalomtól.

Szerző: Dr. Benkő István

Kapcsolódó cikkek

Retina

Retina

A retina (ideghártya, recehártya) fejlődése, betegségei, a retinaleválás és még számtalan érdekes információ a témában - szakértő szemész állatorvos által.

SARD – új esély a megvakult kutyáknak

SARD – új esély a megvakult kutyáknak

Gyakran találkozunk szemészeti praxisunkban hirtelen vagy pár hét leforgása alatt megvakult kutyákkal, melyeknél a szemészeti vizsgálat nem talál kórjelző elváltozást.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914