Cseresznye szem – a 3. szemhéj mirigyének előesése

Tudtad, hogy a kutyáknak és macskáknak van egy harmadik szemhéjuk, ami a szem belső szögletéből bukkan elő minden pislogás alkalmával? Ezt nevezik pislogóhártyának. A "cseresznye szem" kifejezés egy különleges állapotra utal, amikor ez a harmadik szemhéj mirigyének előesése miatt, mint egy kis piros dudor, megjelenik a szemrésben. Cikkünkben részletesen ismertetjük ezt a jelenséget, annak okait és a kezelési lehetőségeket. Fedezd fel velünk, mi áll a cseresznye szem hátterében, és hogyan lehet segíteni a kedvenceken, ha ilyen problémával szembesülsz!

A harmadik szemhéj mirigyének előesése (“cseresznye szem”)

A kutyáknak (és a macskáknak is), nem csak felső, és alsó szemhéjuk létezik, hanem a szem belső szögletéből, egy harmadik, tisztán kötőhártyával fedett szemhéj is előugrik egy pillanatra minden pislogás alkalmával (pislogóhártya).

Ennek a szemhéjnak a funkciója a könny termelése, illetve szétoszlatása a szaruhártya felszínén. A szemhéjban található könnytermelő mirigyet rögzítő szövetek alkalmanként olyan lazák, hogy a mirigy a helyéről elődomborodik, és mint egy kis piros dudor (cseresznye) jelenik meg a szemrésben. Innen kapta ez a betegség a cseresznye szem nevet.

Harmadik szemhéj mirigye előesik
Harmadik szemhéj mirigye előesik

A cseresznye szem betegség halmozottan fordul elő bizonyos fajtákban (cane corso, bulldog, havanese, bolognese, pekingi stb.), itt genetikai háttér valószínűsíthető, ezért ezeknek az egyedeknek a további tenyésztése kerülendő.

A cseresznye szem kialakulása: az elváltozás leggyakrabban növendék korban jelentkezik, és nem ritkán néhány hét, vagy hónap különbséggel mindkét szemen megjelenik.

Milyen problémát okoz a kutya harmadik szemhéj mirigy előesése?

Az előesett harmadik szemhéj mirigy nem minden esetben okoz rövid idő alatt problémát, de hosszabb távon mindenképpen káros hatásokkal kell számolnunk. Az egyik ilyen káros hatás, magán a mirigyen jelentkezik, mivel az előesett szerven vérkeringési zavar, gyulladás alakul ki, és ennek következtében a könnytermelő szövet károsodhat.

Mivel a szem összes könnytermelésének körülbelül a feléért ez a mirigy a felelős, károsodása esetén könnyebben alakul ki a szárazszem-betegség (keratoconjunctivitis sicca).

A másik lehetséges probléma az előesett mirigy mechanikai károsító hatása a szaruhártyán, melynek következtében eróziók, fekélyek keletkezhetnek. Ehhez hasonlóan leginkább a szaruhártyán okozhat problémát, ha a kutya a szemét dörzsöli, kaparja, akár komoly sérüléseket is okozva a szem különböző szövetein.

Hogyan gyógykezelhető a “cseresznye szem”?

A betegség gyógykezelése régebben az előesett rész kimetszését jelentette, mellyel a probléma látszólag megoldódott, de – akár évekkel később – sok kutya nagyon nagy árat fizetett ezért. Említettük már ezen mirigy szerepét a szem számára nélkülözhetetlen könnytermelésben. A mirigy kimetszése miatt gyakran kialakuló szárazszem-betegség egy nagyon kellemetlen, nagy költséggel járó, bizonytalan kimenetelű, akár vaksággal is végződő elváltozás, éppen ezért ma már szemész állatorvosok körében általánosan elfogadott az a nézet, hogy az előesett harmadik szemhéj mirigy kivágása súlyos szakmai hiba!

Bullgod – cseresznyeszemmel
Bullgod – cseresznyeszemmel

Mit lehet tenni ehelyett?

Az előesett mirigyet műtéti úton vissza kell helyezni eredeti anatómiai pozíciójába. Ehhez többféle műtéti technika is rendelkezésünkre áll, leggyakrabban az úgynevezett „zsebes technikát” alkalmazzuk, amikor is az előesett részt egy általunk képzet kötőhártya zsebbe helyezzük vissza.

A műtét helyes elvégzéséhez szemműtétekben gyakorlott sebész állatorvosra, néhány speciálisabb eszközre, és időnként (kistestű kutya) megfelelő műtéti nagyításra van szükség, ezért érdemes a betegséggel szemész specialistához fordulni.

A szakmailag kifogástalanul végzett műtét esetében is előfordul kiújulás, amikor is újabb műtétre lehet szükség. Ez leggyakrabban bulldogokban, és masztiffokban fordul elő, más fajtákban a műtét sikeressége megközelíti a 95%-ot.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914