Kutyák szürkehályog kezelése (2. rész)

Tudtad, hogy a kutyák és macskák szürkehályogját, más néven lencsehomályt vagy kataraktát, leginkább műtéti úton kezelik? Cikkünkben bemutatjuk a szürkehályog műtét folyamatát: hogyan zajlik az elszürkült szemlencse eltávolítása, és mi történik, ha műlencsét helyeznek be. Megismerheted, mely esetekben lehet megműteni a kedvenced szemét, és vajon létezik-e műtét nélküli kezelési lehetőség. Tudj meg többet a szürkehályog kezeléséről cikkünkben!

A szürkehályog cikksorozat 1. részében (A szürkehályog okai és tünetei) beszéltünk már arról, hogy a szürkehályog kialakulásának milyen okai lehetnek, mire vezethető vissza ez a szembetegség és hogy milyen megjelenése, milyen tünetei lehetnek … illetve az ÁRAK oldalon lehet tájékozódni arról, hogy a szürkehályog műtét ára mennyibe kerül és miként alakul. A cikksorozat 2. részében magáról a kezelésről lesz szó.

Kutyák és macskák szürkehályog (szinonimák: lencsehomály, katarakta) szembetegségének kezelésére az egyetlen szakmailag elfogadott lehetőség a műtét. Ennek lényege az elszürkült, átlátszatlanná vált szemlencse eltávolítása, és optimális esetben műlencse behelyezése.

Szürkehályog műtét kutya és macska betegekben

A humán, ill. az állatorvosi szemészetben legeredményesebben az ilyen beavatkozásokat phacoemulsificatorral végzik. A műtét során nagyon apró, kb.2-3 mm nagyságú nyíláson keresztül lehet a műszerfejet a szem belsejébe juttatni. Az elülső lencsetok eltávolítását követően a magas frekvenciájú ultrahanghullámokat kibocsátó műszer szétzúzza a szemlencse állományát, melynek maradványait szívás-öblítés útján el is távolítja. A hátsó lencsetok megmarad, amely többek között azt a célt szolgálja, hogy a műlencsét a szemlencse eredeti helyére lehessen beültetni, ezáltal biztosítva az optimális fénytörést. Több cég gyárt már speciális, kutyák, macskák számára készített műlencsét (IOL: intraocular lens), melyek szintén 2-3 mm-re összehajthatóak, így ezen az apró műtéti nyíláson keresztül a megfelelő helyre illeszthetőek.

Ez a módszer minimális invazivitással jár, ezzel jelentősen csökkentve a műtét esetleges szövődményeit. Természetesen, csupán az átlátszatlanná vált szemlencse eltávolításával, műlencse beültetése nélkül is már biztosítható bizonyos fokú látás, de a lencse törőereje nélkül súlyos fokú távollátási zavar alakul ki (hyperopia).

Műszemlencse (kutya)
Műszemlencse (kutya)

Mint bármely állatorvosi beavatkozásnak, a szürkehályog műtétnek is lehetnek szövődményei. A leggyakoribb komplikációk:

  • belső szemgyulladás (uveitis),
  • szemnyomás emelkedése (másodlagos zöldhályog),
  • valamint a hátsó lencsetok elváltozása, elszürkülése (cataracta polaris posterior).

A műtét sikeressége, a szövődmények lehetőségének minimalizálása céljából a szürkehályog műtétre kerülő állatok több hetes előkezelése, ill. több hetes utókezelése szükséges, rendszeres kontrollvizsgálatokkal.

Melyik szürkehályogos kutya és macska alkalmas a műtétre?

Akkor operálunk, ha a betegnél már jelentős látászavar alakult ki (előrehaladottan érőfélben levő, ill. érett szürkehályog). A gazdinak tudatosítani kell magában, ha a műtétre vállalkozik, az nemcsak anyagi, de jelentős időbeli leterheltséget jelent számára. Több héten keresztül naponta többször kell kezelni az állat szemét, kezdetben napi, majd heti rendszerességgel kell szemészeti kontrollvizsgálatokon megjelenni. És nem utolsósorban, állatunknak is együttműködőnek kell lennie: gallért kell viselnie, a szemkezeléseket, vizsgálatokat eltűrnie.

Szürkehályog műtét kutya esetében
Szürkehályog műtét kutya esetében

A betegeket előzetesen fontos kivizsgálni (belgyógyászati kivizsgálás: legalább vérvizsgálat, de hasi UH is javasolt). A szürkehályog kialakulását okozó vagy egyéb meglévő betegséget, anyagcserezavart előzetesen gyógykezelni szükséges (pl.: vércukor beállítása).

Fontos a teljes körű, részletes szemvizsgálat: milyen stádiumban van a lencsehomály (érőfélben, érett, vagy túlérett), egyidejűleg fennáll-e más szembetegség (zöldhályog, lezajlott, vagy aktív belső szemgyulladás, üvegtesti degeneráció, stb.), ill. létfontosságú ellenőrizni az ideghártya (retina) állapotát.

A műtét utáni szem – szürkehályog esetében
A műtét utáni szem – szürkehályog esetében

A retina a látás” lelke”, ez a szövet alakítja át a szembe jutó fényingert elektromos ingerré. Amennyiben nem, vagy nem megfelelően működik (pl. a tartósan emelkedett vércukorszint károsíthatja a retinát cukorbeteg kutyában vagy macskában, valamint egyes kutyafajtákban gyakran fordul elő lencsehomály a retina egyidejű sorvadásával (PRA)), hiába sikeres az operáció, hiába gyönyörűen átlátszó a beültetett műlencse, betegünk nem fog látni, feleslegesen hajszoltuk bele őt is, magunkat is ebbe a procedúrába. A retina működését ERG készülékkel (elektroretinográf) lehet pontosan detektálni. A vizsgálat nem fájdalmas, de rövid ideig tartó bódítást igényel.

Kezelhető-e a szürkehályog műtét nélkül?

Kutyák és macskák, valamint az emberek esetében is egyértelműen kimondható az, hogy jelen pillanatban nem létezik olyan gyógyszer vagy szemcsepp, amely a szürkehályog betegséget visszafordítaná, az elhomályosodott szemlencsét ismét átláthatóvá tenné. Folynak azonban a kutatások olyan hatóanyagok után amellyel a műtét a későbbiekben kiváltható lenne…

A katarakta kialakulásában a lencsében zajló oxidációs folyamatok vesznek részt. Több tudományos cikk ír az antioxidánsok olyan hatásáról, mely esetleg csökkenti, vagy megállítja a szürkehályog érését.

Egyre több tanulmány hangsúlyozza a megfelelő táplálkozás (magas biológiai értékű tápanyagok), a szemet érő direkt UV sugárzás kerülése (kutyáknak készült napszemüveg vagy UV védelemmel ellátott kontaktlencse) valamint az antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők fontosságát a folyamat megelőzésében, lassításában, esetleges megállításában.

Különböző szemcseppeket, vagy szájon át adható készítményeket találhatunk az interneten, (humán és állatorvosi termékek egyaránt) melyek általában vitaminokat, különböző esszenciális aminosavakat tartalmaznak. Hatásuk csak kísérletesen vizsgált, pontosan nem lemérhető, általában csak a gyártó leírása alapján feltételezhető kedvező hatásuk, független kísérletekben kevéssé bizonyítottak. Szintén nem feltétlenül megbízhatóan vizsgáltak lehetséges mellékhatásaik sem (ebben a tekintetben a humán gyógyszerek általában biztonságosabbak)

Előfordul, hogy a kezdeti stádiumban levő szürkehályogot pupillatágító szemcseppel kezelik, mely a meglévő látótér kiszélesedését eredményezi ugyan, és ezzel időlegesen a látást javítja, mégsem javasolt a tartós kezelés az ilyen típusú gyógyszerek mellékhatásai miatt (pl.: száraz-szem betegség), melyek akár a szem súlyos károsodását is okozhatják.

A cikk folytatása ide kattintva olvasható: A szürkehályog és a cukorbetegség

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914