Kutya szürkehályog okai és tünetei (1. rész)

Tudtad, hogy a szürkehályog, vagyis a szemlencse elhomályosodása, nem csak embereknél, hanem kutyáknál és macskáknál is előfordul? Cikkünkben részletesen foglalkozunk a szürkehályog okaira és tüneteire vonatkozóan, bemutatva a lehetséges kezeléseket és gyógymódokat. Fedezd fel velünk, hogyan ismerheted fel ezt a szembetegséget kedvencednél, és milyen lehetőségeid vannak a kezelésre!

Mi a szürkehályog?

A szem felépítése – szürkehályog

A szürkehályog kifejezés a szemlencse egy részének vagy egészének elhomályosodását jelenti. (Szinonimái a lencsehomály, cataracta, katarakta.).

A lencse elhomályosodásának az oka minden esetben a lencse anyagát alkotó fehérjék szerkezetének kedvezőtlen megváltozása, mely általában a víztartalom növekedésének a következménye.

A szem felépítése – szürkehályog

A szem felépítése – szürkehályog

A lencsehomály döntően örökletes megbetegedés kutyákban, és a legtöbb esetben nem örökletes okai vannak macskákban. Érintheti a lencse egészen kis részét, mely semmilyen látászavart nem okoz, de akár a szemlencse egészét is, mely általában az állat teljes vakságával jár.

A szürkehályog legtöbb esetben fokozatosan romló tendenciát mutat, tehát különböző idő alatt döntő többségben az egész szemlencsére kiterjed. Ez a szembetegség alap esetben nem okoz fájdalmat az állatnak, azonban ha a hályogos szemlencse anyagai szivárognak a lencsetokon keresztül és a szem emiatt begyullad, jelentős fájdalom jelentkezhet.

Szerencsére ma már nem csak embereknél, de kutyáknál és macskáknál is a szürkehályog gyógyítható ha megfelelő időben a beteg szemen szürkehályog műtétet hajtanak végre.

A szürkehályog kialakulásának okai kutyában, macskában

Kutyákban a szürkehályog kialakulása a legtöbb esetben örökletes okokra vezethető vissza, éppen ezért bizonyos fajták sokkal hajlamosabbak a betegségre, mint a keverék kutyusok, vagy más fajták.

Örökletes szürkehályog

Az örökletes szürkehályog a fajtára jellemző korban jelentkezik, mindig kialakul mindkét szemen, bár lehet, hogy nem pont azonos időben. Emellett egy másik öröklött szembetegség, a progresszív retina atrófia (PRA) is előfordulhat minden kutyafajtánál, ami a retina károsodását okozza. Ennek a betegségnek a lefolyása során is kialakulhat szürkehályog.

Szürkehályogra hajlamos fajták pl. a Cocker spániel, Német juhászkutya, Törpe schnauzer, Bichon frise, retrieverek, terrierek, Labrador retriever, Schnauzer, Afgán agár, Golden retriever, Husky

Egyéb kiváltó okok

Az örökletes okokon kívül kutyában lencsehomályt okozhat még a nem megfelelő táplálás (pl.:tejpótlón nevelt kiskutyák vagy E-vitamin hiány), alacsony vér-kalciumszint, cukorbetegség, elektromosság vagy sugárzás, a szemet ért trauma, bizonyos gyógyszerek, toxinok, és kialakulhat más szembetegséghez kapcsolódva is (pl: retina sorvadás-PRA, vagy belső szemgyulladás).

Nagyon sok olyan esettel is találkoznak az állatorvosok, ahol a szürke-hályogot kiváltó okot nem tudják megállapítani a leggondosabb kivizsgálással sem.

A szürkehályog kialakulásának okai macskában

Macskákban a szürkehályog sokkal ritkábban alakul ki örökletes alapon, mint kutyában, de pl. Himalájai fajtában sokkal gyakrabban találkozunk a betegséggel, mint más macskákban.

Kezdődő szürkehályog macskáknál
Kezdődő szürkehályog macskáknál

Mindemellett ebben a fajban a lencsehomály kialakulásában leggyakrabban nem a szemlencse elsődleges megbetegedése játsza a főszerepet, hanem a szürkehályog más, komplexebb szembetegségekhez társulva jelentkezik (pl. belső szemgyulladás,uveitis), vagy olyan az egész szervezetet érintő kórfolyamatokhoz, fertőzésekhez társul mint a macska AIDS, a leukózis, vagy a fertőző hashártyagyulladás,FIP)

A szürkehályog megelőzése

A szürkehályog megelőzésére egyenlőre nem ismerünk semmilyen bizonyítottan működő gyógyszert vagy eljárást. Ha a katarakta más betegségekhez társulva jelentkezik, az alapbetegség idejében történő felismerése és sikeres kezelése megelőzheti a lencse elhomályosodását.

Örökletes szürke-hályog esetén az érintett egyedeket minden esetben ki kell zárni a tenyésztésből. Viszonylag nagyszámú kutyafajta esetében ma már elérhetőek genetikai tesztek, melyek segítségével egy kutyáról már azelőtt kideríthető, hogy szürkehályogos lesz mielőtt a szemlencse elhomályosodásának tünetei kialakulhatnának.

Ez azért lényeges, mert a betegség nem ritkán olyan életkorban kezdődik, amikorra már a kutya több utóddal is rendelkezhet. Így az érintett egyedek a tenyésztésből még idejében kizárhatóak. Szintén előnye a genetikai teszteknek, hogy nemcsak a beteg kutyákat mutatja meg, hanem azokat is melyek a hibást gént csak hordozzák. Ezen génhordozók továbbtenyésztésének megakadályozásával a fajta érintettsége jelentősen csökkenthető.

A szürkehályog elleni védekezés útja mindenképpen az állatorvosi szemészeti szűrővizsgálatok minél nagyobb arányú kötelező kiterjesztése kell legyen a következő évtizedekben, melyek megvalósítása elsősorban a tenyésztői szervezetek feladata.

A szürkehályog megjelenése, tünetei

A leggyakoribb tünet, ami miatt a szürkehályogos kutya vagy macska tulajdonosai felkeresik az állatorvosi rendelőt az, hogy kedvencük pupillája fehéres vagy szürkéskék színű lett, vagy ilyen pontok jelentek meg a pupillában. A lencsehomály kialakulhat csak az egyik szemen, ez jellemző, ha a szemlencse elváltozását sérülés okozta, vagy megjelenhet nagyjából egyszerre mindkét szemen.

A szürkehályog kialakulhat hirtelen (cukorbeteg kutyákban akár néhány nap alatt) vagy kifejlődése eltarthat akár évekig is

Éretlen szürkehályog (kutya)
Éretlen szürkehályog (kutya)

Az elváltozás súlyossága alapján lehet kezdődő (incipient), amikor csak a szemlencse egy kis részére terjed ki, nem befolyásolva lényegesen a látást.

Előrehaladottabb esetekben, amikor már a lencse nagy részét érinti, de a fény még valamelyest áthatol rajta, éretlen, immature szürkehályogról beszélünk, mely jelentős látászavart okoz.

Az érett forma (mature ) minden esetben a lencse egészére kiterjedő, súlyos fokú elváltozást takar, mely teljes vakságot eredményez.

Ha az érett szürkehályogos szemlencse anyagai kezdenek szétesni túlérett, hypermature lencsehomályról beszélünk. Ebben az esetben a látás bizonyos fokig visszatérhet, de súlyos szövődmények, szemgyulladás, zöldhályog alakulhat ki.

A szürkehályog a kezdődő stádiumot leszámítva mindig jár valamilyen fokú látáscsökkenéssel vagy vaksággal. Ezt nem minden esetben olyan egyszerű diagnosztizálni, mint emberek esetében, különösen akkor nem, ha a vakság lassan alakul ki és az állatnak van ideje hozzászokni az új helyzethez.

Érett lencsehomály kutyánál
Érett lencsehomály kutyánál

A látás-csökkent kutya általában idegen környezetben bizonytalanul viselkedik, sokszor nem is mer elmozdulni a helyéről, csak gubbaszt. Ha mégis mozog, a szokásosnál lassabban halad, a lábát magasabbra emeli, „díszlépésben megy”, az útjába kerülő tárgyaknak nekimegy, megijed tőlük. Otthoni környezetben ezek a tünetek gyakran egyáltalán nem figyelhetőek meg, az állat tökéletesen megtanulja látás nélkül a tájékozódást.

Bár a szürkehályog alapvetően nem fájdalmas megbetegedés, ha nem kezeljük időben súlyos, a szemet akár véglegesen károsító szövődmények alakulhatnak ki. Mindezeket elkerülendő, ha bármilyen homályosságot lát kutyája vagy macskája szemében, vagy ha úgy ítéli meg, hogy nem lát tökéletesen, minél hamarabb érdemes felkeresni egy szemész állatorvost!

A szürkehályog (cataracta) műtét ára

A kutyák és macskák szürkehályog műtéte még a szemműtétek között is különösen nagy szaktudást és felszereltséget igényel, így erről az Árak oldalon belül is külön fejezetet szenteltünk. Ha érdekli, hogy a szürkehályog műtéti árak miként alakulnak, milyen költségekből tevődnek össze és mire lehet számítani gazdiként, akkor mindenképpen olvassa el azt a cikket.

A cikksorozat 2. részét az alábbi linkre kattinva tudja elolvasni: Szürkehályog – kezelése (II. rész) illetve van egy 3. rész is: A szürkehályog és a cukorbetegség

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914