Csipás szem – avagy a szem váladékozása, túlzott könnyezés

A csipás szem, a váladékozás vagy fokozott könnyezés sokszor felmerülő panasz kutyák és cicák esetében. Ha észreveszed, hogy kedvenced szeme váladékozik, többféle ok állhat a háttérben: lehet az normál könny „túlfolyása”, megnövekedett könnytermelés, vagy akár rendellenes váladékozás normál könnytermelés mellett. Cikkünkben részletesen elemezzük ezeket az okokat, és segítünk megérteni, hogyan kezelhető ez a probléma.

Gyakori szemészeti panasz a szem váladékozása, vagy fokozott könnyezés. Ha váladékosnak látjuk a kutya, vagy cica szemét, az valójában több dolgot jelenthet: normál könny „túlfolyását”, fokozott könnytermelést, normál könnytermelés mellett fellépő rendellenes váladékozást, vagy csökkent könnytermelés, illetve könnyminőségi eltérések miatti váladékozást.

Túlzott könnyezés

A könny túlfolyása bizonyos fajtákban gyakori jelenség, fehér szőrű kutyákban a pofa szőrének barnás elszíneződését okozza.

Ilyenkor fontos annak megállapítása, hogy fokozott könnyezéssel állunk-e szemben irritáció vagy fájdalmas szembetegség miatt vagy a normális mennyiségű könny folyik el rossz irányba a könnyelvezetés problémája miatt. Míg az előbbi akár súlyos, szemet veszélyeztető betegség következménye is lehet, az utóbbi sokszor csak esztétikai probléma.

Normál könnytermelés mellett fellépő könnyfolyás

Akkor alakul ki, ha a könny elvezetése nem működik megfelelően. Ennek oka lehet veleszületett, vagy fejlődési probléma, ilyenkor már fiatal korban kialakul a fokozott könnyezés, vagy lehet „szerzett”, amikor valamilyen betegség következtében alakul ki, ez bármely életkorban megjelenhet.

Veleszületett és fejlődési rendellenességek

Előfordul, hogy a könnyelvezető rendszer bizonyos részei nem fejlődnek ki megfelelően. Ezek közül a leggyakoribb probléma a könnypontok hiánya, mely bizonyos fajtákban gyakrabban fordul elő (pl. golden retriever, angol cocker spániel).

Ha valóban csak maga a könnypont nem nyílt meg, az elvezető rendszer többi része ép, akkor ez egy apró műtéti beavatkozással orvosolható.

Bizonyos kistestű kutyákban (pl. törpe uszkár, shih tzu, máltai selyemkutya) gyakran látható a könnyezés, és a pofatájék nedvesedése, mely fehér szőrű egyedekben a szőr elszíneződése miatt kifejezett esztétikai problémát okozhat.

Ennek a hátterében több anatómiai tényező együttes hatása áll. A sekély szemüreg miatt kissé „kiálló” szemgolyó, és az alsó szemhéjak szemgolyóhoz való hozzáfeszülése, valamint a szemhéj enyhe befelé fordulása miatt a könnypont elzáródik, ezért a könny normál elvezetése nehézségekbe ütközik. A befordult alsó szemhéjról és a belső szemzugból a szemhez érő szőrszálak viszont kivezetik a könnyet a szemhéjra.

Ilyenkor tehát ezen tényezők miatt a könnynek „könnyebb kifolyni” a szemzugnál, mint az elnyomott könnyelvezető rendszeren át. A szőr elszíneződését a könny porfirintartalma okozza.

A szembe érő szőrszálak és a szemhéj rendellenes állása esetenként kifejezett irritációt is okozhatnak (ekkor már fokozott könnytermelés is van), de ha ez nem áll fenn, akkor ez elsősorban valóban „csak” esztétikai probléma. A belső szemzug műtéti korrekciójával lehet javítani a helyzeten.

A pofa bőrének folyamatos ázása miatt itt bőrgyulladás alakulhat ki, emiatt fontos ilyenkor ezen a részen a szőr rövidre vágása és rendszeres tisztítása, szárazon tartása.

Epiphora (avagy a szemkönnyezés kistestű, fehér szőrű kutyák esetében)
Epiphora (avagy a szemkönnyezés kistestű, fehér szőrű kutyák esetében)

Szerzett problémák

Macskákban a könnycsatorna elzáródásának viszonylag gyakori oka a symblepharon, mely fiatalkorban lezajlott herpesz vírusos fertőzés miatt kialakult rendellenes letapadásokat, hegesedést jelent (erről bővebben a macskák szembetegségei és tünetei c. cikkünkben lehet olvasni). Ezek a letapadások eredményezhetik a könnycsatorna elzáródását.

A könnypont közelében növekvő, vagy az orrban, orrmelléköblökben kialakuló daganatok szintén összenyomhatják az elvezető rendszert, vagy traumás sérülések következtében kialakuló hegek, idegentestek, gyulladásos váladék is okozhatnak ilyen problémát.

Ezen okok felderítésére a könnycsatorna kanülálása és átmosása, esetleg kontrasztos röntgen vizsgálat alkalmas.

A kiváltó okok némelyike (pl. hegesedés) nem kezelhető, de amennyiben nem okoz fájdalmat az állatnak, a könnyezés önmagában elsősorban esztétikai problémának tekinthető. Léteznek műtéti technikák a könny egyéb irányba, pl. orrüregbe történő elvezetésére.

Fokozott könnytermelés

A könnytermelés emelkedése rendszerint valamilyen irritáció vagy fájdalom hatására alakul ki. Ilyet okozhat a szemhéj befelé fordulása, rendellenesen nővő pillaszőrök, a szemhéjak, vagy kötőhártya betegségei, vagy egyes kifejezetten fájdalommal járó betegségek, pl. glaukóma, uveitis, sérülések. Ebben az esetben egyértelműen valami fájdalmas, de legalábbis kellemetlen probléma áll a háttérben, melyek hosszútávon súlyosan károsíthatják a szemet, ezért mindenképp fontos időben felismerni és kezelni a kiváltó okot.

Normál könnytermelés mellett kialakuló rendellenes váladékozás

Általában „helyi” problémák okozzák, pl. a szemhéjak, kötőhártya vagy a szaruhártya gyulladása, a könnyelvezető rendszer gyulladása, szemen belüli betegségek. Időnként a szem körüli szövetek, vagy az orrmelléköblök elváltozásai is vezethetnek a szem váladékozásához.

A könnytermelés betegségei

Csökkent könnytermelés, vagy szárazszem betegség

A szárazszem betegségről van egy részletesebb cikkünk is, amit itt lehet elolvasni: Száraz szem betegség a kutyáknál

A kutyákban kialakuló szárazszem betegség rendszerint egy progrediáló, azaz eleinte enyhe majd egyre romló betegség. Enyhe esetekben a leggyakoribb tünet a visszatérő kötőhártya gyulladás, minimális szaruhártya problémákkal.

Ahogy tovább romlik a betegség, tipikus tünet lesz a jellegzetes, ragadós, fehéres-sárgás váladék megjelenése. Ez a váladék a kötőhártyán, vagy a szaruhártyán is látható lehet és a szemhéjakat összeragaszthatja.

Ilyenkor a kötőhártya gyulladása már folyamatos, a szemfelszín kevésbé fénylő, a szaruhártya pigmentációja, erezettsége is kialakulhat. Ez az állapot általában kellemetlen az állatnak, kisebb-nagyobb mértékű hunyorgás megfigyelhető.

Súlyos szaruhártya fekélyek is kialakulhatnak, mely már kifejezett fájdalommal jár. A betegség több ok miatt kialakulhat, bizonyos fajták genetikailag hajlamosak a betegségre (west highland white terrier, cocker spániel, shih tzu, cavalier king charles spániel, bull terrier, bulldog, törpe schnauzer, tacskó, csivava, pekingi). A diagnózis a könnytermelés mérésével lehetséges. A kezelés szemcseppel történik, melyet a beteg egész életében folytatni kell.

Szárazszem betegséghez rendkívül hasonló szemfelszíni problémát okozhat, ha ugyan a könnytermelés normális, de a könnyfilm eloszlatása nem megfelelő. Ez előfordul pl. szemhéj rendellenességnél, az arcideg bénulásakor, vagy ha sérülés következtében nem képes pislogni az állat.

Váladékos szem kutyák esetében
Váladékos szem kutyák esetében

A könny minőségi rendellenességei

A könny bizonyos alkotóelemeinek (lipidek, mucinok) hiánya szintén súlyos szemfelszíni problémákat okozhat. Ilyenkor a könny nem tapad megfelelően a szemfelszínre, túl hamar lefolyik, vagy elpárolog, melynek eredménye egy szárazszem betegséghez hasonló probléma. A szemhéj gyulladásakor a szemhéj szélére nyíló mirigyek rendellenes, gyulladásos váladékot termelhetnek, mely közvetlenül is károsíthatja a kötőhártyát vagy a szaruhártyát.

Ha a cikkben leírt tüneteket produkálja kedvence, hívja fel rendelőnket (telefonszám és egyéb elérhetőséget megtalálja ide kattintva: kapcsolatfelvétel a rendelővel) és egyeztessünk egy időpontot, amikor meg tudjuk őt vizsgálni. Jobb esetben semmi komoly beavatkozásra nem lesz szükség, lehet hogy egy szemcsepp is megoldja a problémát, de az is lehet, hogy a vizsgálat egy komolyabb (de amúgy kezelhető) betegségre derít fényt.

Szorosan kapcsolódó cikkünk, amit még ajánlunk elolvasásra ezután: Kötőhártya gyulladás kutyáknál és macskáknál

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914