Macskák szembetegségei és ezek tünetei – 1. rész

A macskák szemei csodálatosak és egyedülállóak, hiszen számos különleges tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek a szürkületben történő vadászathoz való alkalmazkodás eredményei. Tudtad például, hogy a függőleges pupillájuk lehetővé teszi, hogy sötétben nagyobbra táguljon, és több fényt engedjen be, míg világosban hatékonyan szűkíti azt? Cikkünk első részében bemutatjuk a macskák szemeinek felépítését és azok egyedi tulajdonságait. Tudj meg többet arról, hogyan alkalmazkodik a macska látása különböző fényviszonyokhoz, és milyen szembetegségek jelenthetnek kockázatot számukra!

Szemfelszín betegségei

A macskák szemének felépítése általánosságban hasonló a kutyákéhoz, azonban néhány egyedi tulajdonsággal is rendelkezik, melyek a szürkületben vadászó életmódhoz való alkalmazkodás következményei. A függőleges pupilla például nagyobbra képes kitágulni sötétben, így a lehető legtöbb fényt engedi be a szembe, míg világosban jobban össze tud szűkülni, így védve az érzékeny retinát az erős fénytől.

Cica szeme
Cica szeme

A szaruhártya nagyobb mérete is azt a célt szolgálja, hogy minél több fény és információ juthasson a receptorokhoz az esti kalandozások során. A sötétben való látást segíti elő továbbá az ún. tapetum lucidum is, mely a retina alatt található réteg, feladata, hogy a fényt visszatükrözze a retinára, hogy az minél több fényt tudjon felfogni.

Ennek a rétegnek köszönhető az a jelenség, hogy sötétben bizonyos szögből úgy láthatjuk, hogy a cica szeme világít.

tapetum lucidum
tapetum lucidum

Sajnos azonban a cicák szeme is ki van téve betegségeknek, melyeknek tünetei lehetnek a

  • könnyezés
  • váladékozás
  • túlzott pislogás vagy hunyorgás
  • a szem dörzsölése
  • a szem színének megváltozása
  • vakság.

Ha macskájánál ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, mielőbbi szemészeti vizsgálat javasolt.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya a szemhéj belső felét, a szemgolyó felszínét és a harmadik szemhéjat borító nyálkahártya. Ennek gyulladását kötőhártya gyulladásnak, konjunktivitisznek hívjuk. Ilyenkor a szem piros, duzzadt, váladékos. Ennek sokféle oka lehet, macskában leggyakrabban valamilyen fertőzés következménye.

A herpesz vírus (FHV-1) a kötőhártya gyulladás leggyakoribb kórokozója. Ez a vírus a macskák jelentős részében megtalálható, fiatal korban gyakran okoz felső légúti betegséget és szemészeti tüneteket is, míg a felnőtt cicák többsége tünetmentesen hordozza a vírust, az csak valamely stressz, vagy egyéb, immunrendszert gyengítő folyamat hatására okoz újra tüneteket.

A herpeszes kötőhártya gyulladás gyakran társul a szaruhártya gyulladásával, nem ritkán szaruhártya fekély is kialakul, amely már súlyos következményekkel járhat a látás szempontjából is, ezért mindenképpen megfelelő kezelést igényel. A vírusfertőzés következtében kialakult, elhúzódó kötőhártya gyulladás következtében a könnytermelés is károsodhat, szárazszem betegség alakulhat ki.

A kötőhártya másik leggyakoribb kórokozója a Chlamydia felis, mely szintén felső légúti tüneteket, vagy akár teljes testet érintő (szisztémás) betegséget (láz, nyirokcsomók duzzanata) is képez okozni. Ez a baktérium a szaruhártyát nem betegíti meg, de súlyos, elhúzódó konjunktivitiszt okozhat, sokszor a herpesz vírusos fertőzéssel együtt is megjelenhet.

Kötőhártya gyulladás macskáknál
Kötőhártya gyulladás macskáknál

Ritkábban egyéb vírusok, baktériumok is okozhatnak kötőhártya gyulladást (pl. Mycoplasma fajok, calici vírus, stb.), és esetenként irritáló kémiai anyagok (pl. tisztító szerek), vagy allergének szembe jutása, sérülés is kiválthatja. A kötőhártya gyulladás kezelése szemcseppes kezelés, nagyban függ a kiváltó októl.

Symblepharon

A symblepharon a kötőhártya letapadása, összetapadása. Ez a jelenség hosszan tartó kötőhártya gyulladás következményeként alakul ki, főleg fiatalabb cicákban.

A kötőhártya letapadása több helyen kialakulhat, gátolhatja a pislogást, a szem mozgását, a könny elvezetését, vagy ha a szaruhártyát is fedi, a fény útját elzárva vaksághoz vezet. Kezelése műtéti úton lehetséges, melynek során az összetapadt rétegeket szétválasztják. Sajnos azonban a műtétet követő gyógyulás során előfordulhat, hogy újra összetapadnak a szövetek. A kötőhártya gyulladás korai felismerésével és megfelelő kezelésével megelőzhető a symblepharon kialakulása.

Harmadik szemhéj előesés

A harmadik szemhéj, vagy pislogó hártya a belső szemzugban helyezkedik el, fontos szerepe van a szem mechanikai és immunológiai védelmében, és a könnytermelésben is. Ez a hártya előeshet fájdalom vagy fertőzés esetén, esetleg idegentest, vagy egyéb irritáló anyagok hatására. A harmadik szemhéjat ilyenkor egy fehéres-rózsaszínes hártyaként láthatjuk a szem felszínén.

Harmadik szemhély cicáknál
Harmadik szemhély cicáknál

Macskákra jellemző kórkép az úgynevezett Haw’s szindróma, amikor egyidejűleg mindkét oldali harmadik szemhéj előesik, egyéb szemészeti tünetek nélkül. Ez a jelenség általában valamilyen szisztémás betegséggel hozható összefüggésbe, mint pl. parazitás fertőzések, vírusos fertőzések, a zsigeri idegrendszer zavara (dysautonomia). A harmadik szemhéj megjelenése tehát sokféle, esetenként fájdalmas ok miatt lehetséges, ezért ilyen esetben mindenképpen indokolt a cica szemészeti vagy akár – Haw’s szindróma esetén – alapos belgyógyászati vizsgálata. Kezelése a kiváltó októl függ.

Szaruhártya fekély

Az egyik leggyakoribb szembetegség a szaruhártya fekélye (a szaruhártyafekélyről bővebben ide kattintva olvashat …), mely a szaruhártya hámjának, és súlyosabb esetben mélyebb rétegeinek károsodását jelenti. Kialakulhat fertőzés, vagy ritkán egyéb szembetegség, vagy sérülés következtében.

Macskában a szaruhártya fekély gyakori oka a herpesz vírusos fertőzés, mert a vírus a szaruhártya hámsejtjeiben szaporodik, közvetlenül károsítva ezeket a sejteket. A herpeszvírus okozta fekélyek általában nagy kiterjedésűek, de felületesek – hacsak nem bonyolítja egy másodlagos bakteriális fertőzés, melynek hatására mély fekély is kialakulhat.

A szaruhártya fekély fájdalmas betegség, tünetei hunyorgás, fényérzékenység, kipirultság, váladékozás, esetleg a szaruhártya elhomályosodása. Enyhébb esetekben gyógyszeres kezelésre jól gyógyulnak, súlyosabb esetben műtét is szükséges lehet.

Szaruhártya szekvesztrum

Ez egy kifejezetten macskákra jellemző betegség, melynek során a szaruhártya egy körülírt része elhal, elszíneződik. Oka ismeretlen, de általában egyéb, régóta fennálló szaruhártya betegségekhez társul (pl. herpeszes szaruhártya fekély).

Szekvesztrum macskánál
Szekvesztrum macskánál

A szaruhártyán ilyenkor egy kisebb barnás vagy feketés elszíneződést láthatunk, melyet egy szélesebb gyulladt, vagy fekélyes terület vesz körül. Ez az elváltozás fájdalommal jár, és mély szaruhártya fekély kialakulásához vezethet, ezért műtéti eltávolítása indokolt.

A cikk folytatása itt olvasható: Macskák szembetegségei és ezek tünetei – 2. rész

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914