Szemészeti vizsgálatok

Ezen az aloldalon szeretnénk bemutatni neked, hogy milyen szemészeti vizsgálatokat végzünk rendelőnkben, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsuk kedvencednek.

A fizikális szemészeti vizsgálat során alaposan megvizsgáljuk kutyád szemét, hogy kiszűrjünk bármilyen rendellenességet vagy betegséget. Ehhez különböző eszközöket és technikákat használunk, mint például a Schirmer könnyteszt, amivel a könnytermelést mérjük. A fluorescein és a Rose-Bengal festés segítségével pedig jobban láthatóvá válnak a szaruhártya és a kötőhártya sérülései.

Nagyon fontos a szemnyomás mérése is, hiszen a magas szemnyomás glaukómához (zöldhályoghoz) vezethet. Ennek eldöntésében a gonioscopia vizsgálat nyújt segítséget. A szemfenékvizsgálatot digitális funduskamerával végezzük, így pontosan láthatjuk a retina állapotát. Szükség esetén ERG vizsgálatot is végzünk, amivel a retina elektromos tevékenységét mérjük.

A magas vérnyomás retinaleválást vagy degenerációt okozhat, ezért vérnyomásmérést is végzünk. Ha a szaruhártyán vagy a kötőhártyán elváltozást tapasztalunk, lenyomat citológiai vizsgálattal kiderítjük, hogy mi okozza a problémát. A szem ultrahangos vizsgálatával pedig olyan veleszületett szembetegségeket szűrünk ki, mint a CEA, PRA vagy a cataracta.

Tehát összefoglalva, rendelőnkben az alábbi szemészeti vizsgálatokat végezzük:

 • Fizikális szemészeti vizsgálat
 • Könnytermelés mérés Schirmer könnyteszt segítségével (bővebben itt: száraz szem betegség kezelése részen olvashatsz)
 • Fluorescein festés (lásd szaruhártyafekély és indolens fekély)
 • Rose-Bengal festés
 • Szemnyomás mérés
 • Szemfenékvizsgálat digitális funduskamerával
 • ERG vizsgálat (Electro retinogramm) A retina elektromos tevékenységének mérése
 • Gonioscopia: Glaukóma (Zöldhályog) esetén, annak eldöntése, hogy nyílt, vagy zárt csarnokzug mellett alakult-e ki a szemnyomás növekedése
 • Vérnyomásmérés (magas vérnyomás miatt kialakult retina leválás, vagy degeneráció)
 • Szaruhártya, vagy kötőhártya lenyomat citológiai vizsgálata
 • Szem ultrahangos vizsgálata
 • Veleszületett szembetegségek (CEA, PRA, Cataracta, stb) fizikális, és genetikai szűrése

Ha bármilyen kérdésed van vagy időpontot szeretnél foglalni, hívj minket bizalommal az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914.

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várnak szeretettel rendelőnkben, amely megfelel a legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek. Nálunk kutyád a legjobb kezekben lesz!

Remélem, hogy ezzel az összefoglalóval sikerült átfogó képet adnom a rendelőnkben elérhető szemészeti vizsgálatokról. Ha bármiben segíthetünk még, nyugodtan keress minket!

Üdvözlettel,
a kutyaszemeszet.hu csapata

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914