Kutyák és macskák szemészeti vizsgálata

Kérdése van? Időpontot szeretne foglalni? Hívjon most!

Minden betegség, és így minden szembetegség gyógyításának az alapja a pontos diagnózis felállítása.A szemészeti megbetegedések helyes diagnosztizálásához számos olyan eszközre, műszerre, és mindezek mellett speciális szaktudásra van szükség, ami nem képezi részét egy rutin állatorvosi vizsgálatnak.Ezen diagnosztikai módszerekről állítottunk össze egy kis összefoglalót.

Fizikális betegvizsgálat a szemészetben

Az állatorvosi szemészeti vizsgálat – mint bármely szakterület vizsgálata – alapvetően két részből tevődik össze, a fizikális, és a kiegészítő vizsgálatokból (kapcsolódó link: szemészeti vizsgálat árak).A fizikális vizsgálat során az állatorvos a saját érzékszerveire támaszkodva megtekintéssel, tapintással, hallgatózással vizsgálja a beteget.Ehhez segítségképpen csak bizonyos „erősítő eszközöket” vesz igénybe, mint a kép „erősítéséhez” a nagyító szemüveg, vagy a hangerő növeléséhez a fonendoszkóp stb.

Fizikális szemészeti vizsgálat digitális réslámpa biomikroszkóppal

Fizikális szemészeti vizsgálat digitális réslámpa biomikroszkóppal

Fizikális vizsgálat során minden esetben az egész állatot vizsgáljuk, nem csak a kutya, vagy a macska szemét, hiszen számos elváltozás a szemen más szerv, vagy az egész szervezet megbetegedése miatt alakul ki. Bár a tudomány fejlődésével egyre szélesebb körben van lehetőségünk kiegészítő vizsgálatokat igénybe venni,a mai napig a betegvizsgálat legfontosabb, és legköltséghatékonyabb része a fizikális vizsgálat, melyet az alább részletezett vizsgálatok, bár elkerülhetetlenül, csak kiegészítenek.

Állatorvosi szemészeti kiegészítő vizsgálatok

A kiegészítő vizsgálatok általában egy kisebb szeletét, de azt sokkal mélyrehatóbban vizsgálják egy adott szervnek vagy a szerv működésének.Az így nyert nagyon fontos információkat a fizikális betegvizsgálat során alkotott képbe beillesztve juthatunk el az orvoslás alapjához, a pontos diagnózishoz.

A kiegészítő vizsgálatok során nem ritkán valamilyen eszközt vagy műszert veszünk igénybe az adott terület pontosabb vizsgálatához. Az összes kiegészítő vizsgálatot ismertetni lehetetlen feladat, és ezért nem is törekszünk rá, helyette a leggyakrabban alkalmazott módszerekről adunk egy kis ízelítőt:

Könnytermelés mérés

A megfelelő mennyiségű és minőségű könny elengedhetetlen a szem egészséges működéséhez, hiányában szárazszem-betegség alakul ki.A könny termelődésének mértékét, egy egyszerű kis eszközzel a Schirmer könnyteszt segítségével mérjük.Ez tulajdonképpen egyvékony itatóspapír-csík, aminek az egyik végéhez közel festék helyezkedik el.

Könnytermelés mérés kutya szemén

Könnytermelés mérés kutya szemén

A papír festékhez közeli végét a szemhéj alá helyezve, a termelődő könnyet felszívja az itatóspapír, és a könny viszi magával a festéket is. Így a mérés idejének végeztével (egy perc), könnyen leolvasható, hogy a könny (festék) hány mm-t haladt a papíron. Ez lesz az egy perc alatti könnytermelés mértéke mm-ben kifejezve.

Fluorescein festés

szaruhártya fekélyek kimutatására szolgáló vizsgálat. Alapja, hogy a fluorescein festék az egészséges, ép szaruhártyához nem kötődik, míg a szaruhártya mélyebb rétegében lévő szöveteket megfesti. A vizsgálat során fluorescein festéket juttattunk a szaruhártyafelszínére, majd kimossuk azt. Ha a szaruhártyán a stroma réteget elérő fekély van, a festék a szövetekhez kötődik, arról a területről kimosni nem lehet, a beteg terület zölden festődik.

Rose-Bengal festés

A fluorescein festéshez mindenben hasonló módszer, a különbség, hogy a Rose-Bengal festék a szaruhártya stroma rétegét még nem elérő, nagyon felszínes fekélyeket, eróziókat is kimutatja, pirosra festi.

Rose-Bengal szaruhártya festés

Rose-Bengal szaruhártya festés

Szemnyomásmérés

A szemnyomás mérés rendkívül fontos szemészeti vizsgálat. Többféle eszköz is forgalomban van, melyek különböző módszerekkel mérik a szem belső nyomását, és higanymilliméterben fejezik ki azt. A legtöbb módszernél szükség van a szaruhártya előzetes érzéstelenítésére.

Szemnyomás mérés kutyán

Szemnyomás mérés kutyán

A szem belső nyomása egészséges kutyában, macskában egy jól szabályozott érték közelében marad (20Hgmm).Egyes, komoly beszámítás alá eső szembetegségekben jelentősen nőhet (glaukóma), vagy csökkenhet (belső szemgyulladás) értéke, Ezen betegségek diagnosztizálásában, és a terápia nyomon követésében elengedhetetlen vizsgálat.

Szemfenékvizsgálat

A szemfenék vizsgálata a szem legbelső részéről, a fény érzékeléséért felelős ideghártyáról, vagy retináról, illetve a retina szomszédságában helyeződő képletekről (érhártya, látóidegfő stb.) ad nélkülözhetetlen információkat.Vizsgálatához valamilyen fényforrásra, és nagyító eszközre van szükség, ezekből többféle műszer terjedt el a humán, és az állatorvosi szemészetben.

Szemfenék vizsgálat digitális funduskamerával

Szemfenék vizsgálat digitális funduskamerával

Rendelőnkben a vizsgálatot a legmodernebbnek számító digitális szemfenék-vizsgáló funduskamerával végezzük, mely a szemfenék képét tökéletes minőségben a számítógép monitorján, sokszorosan nagyított méretben jeleníti meg. Ez a diagnosztikai értékén túl, arra is a legjobb megoldás, hogy az örökletes szembetegségek szűrésénél a kapott képet tárolni, vagy az igazolólapon megjeleníteni tudjuk.

ERG vizsgálat (Electro retinogramm)

A retina elektromos tevékenységének mérésére alkalmas vizsgálómódszer. Működése hasonló a szív elektromos működését vizsgáló EKG-hoz (Electro cardiogramm), vagy az agy működését vizsgáló EEG-hez (Electro encephalogramm). A vizsgálatnak nagy jelentősége abban az esetben van, ha a szemfenék vizsgálata nem lehetséges (pl. lencsehomály miatt nem látunk le a szemfenékre), vagy ha olyan retina megbetegedéssel állunk szemben, melynek (legalább is kezdetben) nincs látható jele a szemfenéken.

Gonioscopia (csarnokzug vizsgálata)

Glaukóma (Zöldhályog) esetén fontos vizsgálati módszer.Annak eldöntésére alkalmas, hogy nyílt vagy zárt csarnokzug mellett alakult-e ki a szemnyomás növekedése. Ennek a betegség várható előrehaladási sebességének eldöntésében, és így a választandó kezelés (gyógyszeres vagy műtéti) megtervezésében van nagy jelentősége.

Vérnyomásmérés

magas vérnyomás kutyákban és macskákban számos betegség következtében kialakulhat (pl. pajzsmirigy túlműködés, vesebetegség), és gyakran okozza a szem, illetve a látás súlyos károsodását (retina leválás, vérzés a szemben stb.). Éppen ezért nagyon fontos állatoknál is a vérnyomás ismerete.

Ennek mérése több okból is (pl.: szőrös testfelület) sokkal nehézkesebb, mint emberben, ezért speciális vérnyomásmérő műszert igényel. Rendelőnkben a vizsgálatot egy újféle vizsgálati módszerrel (High Definition Oscillometryműködő vérnyomásmérő műszerrel végezzük, mely az állat számára stresszmentes mérést biztosít, mindamellett a számítógépes kiértékelésnek köszönhetően pontos eredményt ad.

Szaruhártya, vagy kötőhártya lenyomat citológiai vizsgálata

A szem felszínének, a kötőhártya, illetve a szaruhártya bizonyos megbetegedéseinél szükség lehet a kórfolyamatban részt vevő sejtek pontos azonosítására, mert csak így tudjuk diagnosztizálni a szem betegségét. Ezekben az esetekben a szaruhártya, vagy a kötőhártya felületéről kaparékot veszünk, melyet egy tárgylemezen eloszlatva, megszárítva, és megfestve mikroszkóppal vizsgálunk. A kenetben található sejtek alapján következtethetünk a betegség okára (pl. allergiás kötőhártya gyulladás).

A szem ultrahangos vizsgálata

Mint számtalan szerv, a szem is vizsgálható ultrahang készülék segítségével. Erre elsősorban akkor van szükség, ha a szem valamelyik részét elhomályosító betegség miatt nem látunk be a szem belsejébe (pl. szaruhártya ödéma, lencsehomály, stb), vagy a kóros folyamat a szem mögötti szövetekben található (retrobulbáris daganat, tályog).

A vizsgálathoz megfelelő, részletgazdag képet adó ultrahang-berendezésre, és gyakorlott vizsgálóra van szükség. Nyugodt állatnál a vizsgálat éberen is elvégezhető, ellenkező esetben a kutya, vagy macska bódítására van szükség. A leggyakoribb elváltozások, melyek diagnosztizálásához bizonyos esetekben az ultrahangot vesszük igénybe: retina leválás, lencse luxáció, szem mögötti daganat, tályog.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914