Indolens fekély

A cikk az indolens fekélyek kezeléséről és gyógyulási folyamatáról szól, különös tekintettel a szaruhártya érintett állapotaira és a szükséges orvosi beavatkozásokra. Bemutatja a védőgallér fontosságát, a gyógyulás utáni lehetséges maradványtüneteket, és áttekinti a kezelési lehetőségeket, beleértve a mechanikai eltávolítást és a keratotomiát.

A szaruhártyát érintő fekélyek egy speciális csoportját képezi a rosszul gyógyuló, úgynevezett indolens fekély, amit a köznyelvben boxerfekélyként is említenek. Legújabb angol elnevezése a spontaneous chronic corneal epithelial defect, röviden SCCED.

A betegség megértéséhez fontos tudni, hogy hol és miért keletkezik ez a makacs fekély.

A szem legkülső átlátszó rétege a szaruhártya, ami sajátos felépítésének és érzékenységének köszönhetően a fehér ínhártyával (sclera) együtt védi a szem belső szerkezetét a sérülésektől. Vastagságát egy bankkártyához lehet hasonlítani, aminek a középső része a legvékonyabb és egyben a legérzékenyebb is. Három fő rétegből áll, ami kívülről befelé haladva a következők: epithel, stroma és endothel.

Ez a fekély mindig felületes, azaz az epithel réteget érinti, a stromába nem tér. Ilyenkor az epithel nem tapad le alatta fekvő stromához és gyakran a két réteg között úgy nevezett sejtmentes hialin zóna keletkezik, ami megakadályozza a további gyógyulást.

Bármilyen állatfajnál előfordulhat, de leggyakrabban a kutyáknál találkozhatunk vele. Általában előzmény nélkül jelentkezik középkorú vagy idős kutyákban és egyes fajták (pl.: boxer, francia bulldog, angol bulldog) hajlamosabbak a kialakulására. A keletkezés okától függetlenül, ezek a fekélyek kezelés nélkül hónapokig fennállhatnak, fájdalmat és hegesedést okozva.

Macskáknál ritkább ez a fajta elváltozás, de a tudományos kutatások a herpeszvírus (FHV)  fertőzéssel hozzák összefüggésbe. Ilyen esetben az állatok a fertőzést követően vírushordozók maradnak és akár stressz hatására visszatérő tüneteket mutathatnak (légzőszervi tünetek - tüsszögés, köhögés, szem problémák - könnyezés, kötőhártyagyulladás), ezért náluk akár vírus elleni készítményekkel is ki kell egészíteni a kezelést.

Hogyan történik a diagnózis?

Indolens fekélynek azt a fekélyt nevezzük, ami megfelelő kezelés mellett 1-2 héten belül nem gyógyul. A gyógyulást hátráltató lehetséges szemészeti okokat ki kell zárni (pl.: idegentest, fertőzés, nem megfelelő szemhéj alakulás, mint a befelé forduló szemhéj...stb.), valamint középkorú vagy idős állatokban javasolt belgyógyászati kivizsgálás (vérkép, mellkas röntgen, hasi ultrahang) is.

Ez a fekély tipikus megjelenésű, széleinél az epithel nem tapad le, akár vissza is hajlik. Fluoreszcein festés során az elváltozás körül egy kevésbé erős festődésű jellegzetes ‚glória‘ válik láthatóvá, ahogy a festék a két réteg közé befolyik.

macska szemén indolens fekély és glória

Az érintett területen szaruhártya ödéma is jelen lehet (kékes színezetű lesz) vagy erek válhatnak láthatóvá (piros foltok a szaruhártyán), habár legnagyobb százalékában a szaruhártya centralis részét érintő fekélyek hónapokig perzisztálnak érképződés nélkül.

centrális indolens fekély ödémával és érképződés nélkül
centrális indolens fekély ödémával és érképződés nélkül

centrális indolens fekély ödémával és érképződés nélkül
nem gyógyult indolens fekély ödémával és érképződéssel többszöri vattapálcás dörzsölés után

A fájdalmasság mértéke egyedenként változó, ami hunyorgásban, dörzsölésben és esetleg kipirultságban jelenik meg, amik krónikus esetben enyhülnek, ahogy az érzékenység csökken.

Hogyan történik a kezelés?

Az indolens fekély kezelésének az alapja a felső, beteg hámréteg mechanikailag történő eltávolítása, ezzel a mélyebb rétegekben mikroeróziók kialakítása és a környező szövet stimulálása különböző technikákkal. Ezáltal serkentve a szervezetet az új egészséges hámréteg kialakítására.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fekély gyógyítására akár többféle beavatkozásra is szükség lehet. Emellett vissza is térhet és/vagy a másik szemen is kialakulhat.

Leggyakrabban az első vizsgálatot követően helyi érzéstelenítésben egy steril vattapálcával történik a beteg hám eltávolítása. Az egészséges, ép szaruhártyában ezzel a technikával nem lehet kárt tenni.

Ennek a beavatkozásnak a gyógyulási esélye 50% és 7-14 naponta lehet újra elvégezni, amíg meg nem gyógyul.

Másik lehetőség a gyémántfejes csiszolás (keratotomia). Ezt lehet nyugodt állaton akár éberen, de nagyobb kiterjedésű vagy rossz helyen levő fekélynél altatásban lehet csak kivitelezni.

A gyógyulási idő kb. 2-3 hét és a gyógyulási esélye olyan 90%. Ez azt jelenti, hogy a kutyák 10%-nak még így is több, mint egyszer van szüksége erre a beavatkozásra.

További módszer a grid keratotomia, ami altatásban a nem letapadt hám eltávolítása után a szaruhártya tűvel történő megkarcolását jelenti ezzel elősegítve a gyógyulást.

A legutolsó opció, amikor általános anesztéziában egy nagy nagyítású mikroszkóp alatt a beteg  szaruhártyáját eltávolítjuk, majd egy sejtmembránból álló graftot helyezünk rá. Ez a technika csak súlyos, már régóta nem gyógyuló esetekben alkalmazható olyan betegeknél, akik nem reagálnak a többszöri csiszolásra vagy grid keratotomiára.

Mire lehet számítani a beavatkozást követően?

Minden dörzsölést/csiszolást követően javasolt a kontaktlencse felhelyezése.

Abban a helyzetben, ha éberen történik a dörzsölés, egy nem felszívódó kontaktlencsét kap az állat. A lencsét nem kell eltávolítani, sem tisztítani és akár két hétig is a szemben maradhat. A lencse feladata, hogy amíg a szemen van védje a fekély széleit, ahonnan a gyógyulás megindul és a fájdalmat kontrollálja. A kontaktlencsék mikroszkopikus lyukakat tartalmaznak, amik átengedik a szemcseppeket és elérik a fekély széleit elősegítve a gyógyulást. Legtöbb estben a lencse a következő kontrollig magától ki szokott esni, de ilyenkor csak a szemétbe kell kidobni és további szükség nincs rá.

A többi általános anesztéziában történő műtétnél egy felszívódó kollagénes kontaktlencsét kapnak, ami után a harmadik szemhéj felvarrásra kerül, elkerülve a lencse kiesésének veszélyét. A felvarrt harmadik szemhéj csak a harmadik héten kerül leszedésre, addig hetente szükséges az ellenőrzése.

Kell-e gyógyszert szedni?

A beavatkozást követően az első pár napban fájdalmasabb a szem, ezért szájon át nem szteroid típusú fájdalomcsillapítót kapnak, ami mellett gyomorvédőt erősen ajánlott adni.

A fekélyt az állat saját szervezete fogja meggyógyítani, amire gyógyszerek közvetlenül nem hatnak. Így az ajánlott készítmények, a fekély elfertőződésének megelőzésére, a fájdalom csökkentésére vagy gyógyulási hajlamának javítására szolgálnak.

Néhány betegnél, ahol más betegség is jelen van, idős korú vagy a fekély elfertőződött, meghosszabbodhat a gyógyulási folyamat.

Szükséges a védőgallér használata?

A védőgallér használata kötelező, amíg az orvos mondja, mert a legkisebb dörzsöléssel is leszedhetik maguknak a gyógyulásnak indult epithel sejteket, kieshet a kontaktlencse vagy leszedhetik a varratot. Illetve nagyobb szaruhártyasérülést tudnak okozni, ami miatt akár sürgősségi műtétre is szükség lehet.

Milyen lesz a szem miután meggyógyul?

A teljes gyógyulás hetekig akár hónapokig is eltarthat. Ezután a szaruhártyán hegesedés, homály vagy erezettség maradhat vissza, ami az kedvenc életminőségében nem fogja akadályozni, látásbeli romlás sem lesz észrevehető.

gyógyult indolens fekély érképződéssel és szaruhártya homállyal
gyógyult indolens fekély érképződéssel és szaruhártya homállyal

Főbb pontok a kezeléssel kapcsolatban

  • Ez nem egy megelőzhető fekély, hanem egy rendellenesség a szaruhártya rétegeiben, ami a kedvenc korának és/vagy fajtájának köszönhető.

  • Nem lehet megmondani, hogy mennyi beavatkozásra van szükség a teljes gyógyuláshoz.

  • Miután meggyógyult a fekély, kialakulhat ugyanez a fekély típus az azonos szemen vagy a másikon is.

  • Nem szabad hagyni, hogy az állat dörzsölje a szemét, mert ledörzsöli a gyógyulást megkezdő sejteket, ami lassítja a folyamatot. Illetve akár nagyobb sérülést is okozhat magának.

  • Védőgallér viselése kötelező.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914