Szemféreg (Thelaziasis)

A szemféreg, vagyis thelaziasis, egy olyan állapot, amit itthon a Phortica variegata nevű gyümölcslégy terjeszt. Nem csak kutyák és macskák, hanem ritkán emberek is elkaphatják ezt a fertőzést. Cikkünkben részletesen tárgyaljuk, hogyan terjed ez a parazita, milyen tüneteket okozhat, és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Tudj meg többet a szemférgességről, hogy felismerd és megelőzhesd ezt a különleges és potenciálisan veszélyes fertőzést!

A szemférgesség

A Thelaziasis egy Thelazia callipaeda nevű parazita által okozott fertőzés. A kórokozó korábban „keleti szemféreg” néven volt ismert, mert elsősorban a Távol-Keleten volt elterjedt. Első európai előfordulását Olaszországban, 1989-ben írták le, azóta Európában is egyre több helyen számolnak be róla.

Magyarországon 2014-ben találkoztak vele először, azonban az utóbbi években egyre többször fordul elő szemészeti betegeink között. Vadállatok közül ragadozókban, nyulakban, kedvenceink közül pedig elsősorban kutyákban fordul elő. Macskákban ritkább, valószínűleg a tisztálkodási szokásaik miatt, de ők is fertőződhetnek. Nagyon ritkán emberekben is képes megtelepedni.

A Thelazia élete

A fertőzést itthon egy gyümölcslégy faj, a Phortica variegata terjeszti, mint köztigazda. Ezek a rovarok az emlősállatok könnyéből táplálkoznak, ilyenkor tudják átvinni a fertőzést egyik állatról a másikra. A fertőződés a Phortica fajok aktivitásának megfelelően, nyáron és ősz elején a leggyakoribb.

Phortica variegata – a fertőzést terjesztő gyümölcslégy
Phortica variegata – a fertőzést terjesztő gyümölcslégy

A légy a féreg lárváival fertőzi az állatokat, melyek aztán néhány hét alatt érik el a felnőttkort. A kifejlett példányok 1-2 cm hosszúságúak, ritkán szabad szemmel is észrevehetők, de jellemzően rejtetten, a kötőhártyazsákban, a harmadik szemhéj mögött és a könnycsatornában tartózkodnak. A gazdaállatban akár egy évig is életképesek.

Szemféreg tünetei

A parazita jelenléte folyamatos irritációt jelent a szemnek, ebből adódnak a tünetek, melyek általában viszonylag enyhék: fokozott könnyezés, váladékozás, szem viszketése.

Szemféreg macska szemében
Szemféreg macska szemében

Ritkábban súlyosabb tünetek, kifejezett kötőhártya gyulladás, hunyorgás, szaruhártya gyulladás vagy szaruhártya fekély is kialakulhatnak.

A szemféreg kezelése

A betegség kezelése a férgek mechanikai eltávolításával kezdődik, melyhez helyi érzéstelenítést alkalmazunk, és esetenként a kutyus bódítása szükséges. Ezt követően megfelelő féreg elleni hatóanyag (spot on, vagy tabletta) adásával folytatjuk, hogy az esetleg ügyesebben elbújó példányok, és a lárvák is elpusztuljanak, valamint az ismételt fertőzést megelőzhessük.

Szemféreg kutya szemében
Szemféreg kutya szemében

Mivel ezek a hatóanyagok a szívférgességre is hatással vannak, a kezelés megkezdése előtt szívféreg szűrés javasolt (kapcsolódó cikk: Szívférgesség kimutatása, kezelése és megelőzése). Ezeken felül tüneti kezelést is alkalmazunk, például kötőhártya gyulladás esetén gyulladás csökkentő cseppet, vagy szaruhártya fekély esetén annak megfelelő terápiát.

Videó

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914