Lézeres és fagyasztásos terápiák a kisállat szemészetben

A lézeres és fagyasztásos terápiák forradalmasították a kisállat szemészetet, különösen a szemhéj betegségeinek kezelésében. A fagyasztás, vagy kriosebészet, arra szolgál, hogy a célszövetet akár -25°C-ra hűtve roncsolja azt, így különösen hatékony a szemhéj daganatok és rendellenesen álló szőrszálak kezelésében. Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezt a módszert, valamint a lézer terápiát, amely a retinaleválás kezelésében is alkalmazható. Tudj meg többet ezekről az innovatív kezelési formákról, és hogyan segíthetnek a kedvenced szemproblémáinak megoldásában!

Fagyasztás, vagy kriosebészet

A fagyasztásos eljárásokat legfőképpen a szemhéj egyes betegségei esetén alkalmazzuk. A kezelés lényege, hogy a célszövetet kb. -25C-re hűtsük, ezáltal roncsoljuk azt. A szemhéjon a daganatsejtek, szőrtüsző sejtek érzékenyebbek erre a hűtésre, és tartósan károsodnak, míg az ép szemhéj szövet képes regenerálódni.

Cryoterápia
Cryoterápia

A beavatkozások normális velejárója a kezelés utáni gyulladás, melyet ilyenkor megfelelő gyógyszeres kezeléssel tartunk kordában. A szemhéj duzzanata és gyulladása pár nap alatt megszűnik, míg a szemhéj elszíntelenedése jellemzően fél éven belül rendeződik.

Szemhéj daganatok kezelése

Bizonyos szemhéjon megjelenő daganatok esetén alkalmazható eljárás, hogy a daganat részleges eltávolítása után a területet fagyasztjuk. A normál szemhéj szövet a daganatsejteknél jóval ellenállóbb az alacsony hőmérséklettel szemben, így a beavatkozást követően regenerálódni képes. Ez a módszer kíméletesebb és gyorsabb, mint a daganatok teljes kimetszése. Mivel az érintetlen szemhéjat nem bántjuk, annak normális működése gyorsabban helyreállhat, mint kimetszést követően. Idősebb, esetleg magasabb altatási kockázattal rendelkező állatoknál a rövidebb altatási idő miatt lehet előnyös.

Szemhélyszéli daganat
Szemhélyszéli daganat

Az eltávolított daganatszövetet mindenképpen vizsgálni kell szövettanilag, bizonyos esetekben, ha a daganat rosszindulatú, további beavatkozásra, esetleg drasztikusabb műtétre lehet szükség.

Rendellenesen álló szőrszálak (distichiák) fagyasztása

A distichiák olyan szempilla szőrök, melyek rendellenes helyen, a szemhéjszélen nőnek ki, így a szemfelszínhez hozzáérnek, azt folyamatosan irritálják, ezáltal gyulladást, akár szaruhártya fekélyt okozhatnak. Tartós eltávolításukhoz a fagyasztás a legjobb megoldás, a szőrtüsző érzékenyebb az alacsony hőmérsékletre, mint a normális szemhéj és mirigyeinek szövetei, így az előbbit elpusztítja, az utóbbi viszont hamar helyreáll. kapcsolódó cikkünk: Szemet irritáló szőrszálak: trichiasis, distichiasis, ectopic cilia

Zöld hályog kezelése

A zöld hályog előrehaladott állapotában, mikor az érintett szem a látást már elvesztette, a szemnyomás – és ezáltal a fájdalom – tartós csökkentésére az egyik megoldás a fagyasztásos kezelés (cyclocryotherapia). Ilyenkor a sugártestet az ínhártyán (sclerán) keresztül fagyasztjuk, aminek következtében az károsodik és a csarnokvíz termelés, és ezáltal a szemnyomás is csökken. Az eljárást követően itt is gyulladás alakul ki, a szemen belül és a kötőhártyán is, ez megfelelő gyógyszeres és szemcseppes kezeléssel általában kordában tartható. Kapcsolódó cikkünk: Glaukóma avagy zöld hályog

Lézer terápia

A humán szemészetben legismertebb lézersebészeti eljárás a látás javítására szolgáló beavatkozás, ezt kisállatokban nem alkalmazzuk. Más betegségeknél, más típusú beavatkozások során azonban nagyon jól lehet náluk is alkalmazni a lézert, és a sebészet ezen ága ma is folyamatosan fejlődik.

lézer terápia
lézer terápia

A leggyakrabban alkalmazott lézer a dióda lézer 810 nm hullámhosszúságú fényt bocsát ki, a pigmentált szövetek, vagy elváltozások kezelésére kiválóan alkalmas.

Zöld hályog kezelése

A dióda lézer egyik legfontosabb alkalmazási területe a glaukóma, vagy zöld hályog. A transz szklerális lézer fotokoaguláció során a sugártestet az ínhártyán keresztül kezeljük a lézerrel. A sugártest pigmentált szövet, így a lézerfény hatására benne hő termelődik, a sugártest részlegesen károsodik, ennek következtében a csarnokvíz termelés és ezáltal a szemnyomás csökkenthető. Ez a fagyasztásos eljáráshoz hasonló beavatkozás, azonban a lézer fénnyel sokkal jobban lehet kontrollálni a roncsolás mértékét, kisebb mértékű komplikációk lehetségesek, ezért még látó szemen, a látás megtartásával is elvégezhető beavatkozás. Mivel azonban itt a látás megtartás a cél, sokkal intenzívebb utókezelést igényel. Ez az eljárás sajnos nem oldja meg véglegesen a betegséget, később a szemnyomás ismét emelkedhet, a beavatkozás ismétlése, vagy kombinációja (sönt beültetéssel) szükséges lehet.

Retinaleválás kezelése

A retinaleválás során az ideghártya, melyben a fényingert felfogó idegsejtek foglalnak helyet elválik az alatta lévő érhártyától, mely az idegsejtek táplálásáért felelős. Ezáltal a retina károsodik, vakság alakul ki. Ha a retina időben, még a sejtek visszafordíthatatlan károsodása előtt visszatapad, akkor a látás megmenthető lehet. A leválás több ok miatt kialakulhat, egyes esetekben lehetséges műtéti megoldása, melynek korszerű eszköze a lézer. A kezelést lehet megelőző jelleggel is alkalmazni olyan egyéb beavatkozások mellé, melyeknél a retina leválás gyakori komplikáció, vagy már kialakult leválás esetén gyógykezelésként. A beavatkozás lényege, hogy a lézer által keltett hő segítségével a retinát „összeforrasztjuk” az érhártyával, egymáshoz rögzítjük a két réteget.

Írisz ciszták

Az írisz ciszták folyadékkal telt kerekded képletek, melyek az írisz és sugártest hámrétegéből származnak, általában fejlődési rendellenesség következtében alakulnak ki, de megjelenhetnek gyulladás következtében is.

Írisz ciszta a kutya szemében
Írisz ciszta a kutya szemében

A ciszták kapcsolódhatnak a szivárványhártyához, vagy szabadon úszkálhatnak az elülső szemcsarnokban, egyesével, vagy kisebb csoportokban. Az esetek nagy részében nem okoznak gondot, de időnként a látást zavarhatják, vagy ha nagy számban vannak jelen, az íriszt előre nyomhatják, ezáltal másodlagos zöld hályogot okozhatnak, illetve a szaruhártyához érve annak ödémájához vezethetnek. Ezekben az esetekben javasolt a ciszták kezelése, melynek egyik lehetséges módja azok lézerrel történő „kipukkasztása”.

Pigmentált daganatok kezelése

Az írisz (szivárványhártya) leggyakoribb daganatai a melanomák, ezek egyben a leggyakoribb elsődlegesen a szemben kialakuló daganatok is.

Írisz melanóma a kutya szemében
Írisz melanóma a kutya szemében

A melanomák lehetnek jó-, vagy rosszindulatú daganatok, utóbbi esetben áttétképződés is lehetséges. A kettő között különbséget tenni teljes bizonyossággal csak szövettannal lehetséges, melyhez a szemgolyó eltávolítása szükséges. Esetenként gyorsan, invazívan növekednek, szemen belüli vérzést, vagy a csarnokzug elzárása miatt magas szemnyomást okozhatnak, ilyenkor mindenképpen javasolt is a szemgolyó eltávolítása. Kisebb daganatok esetén, melyek még nem vezettek ilyen maradandó károsodásokhoz, lehetséges a daganat lézeres kezelése.

A szemen, más területen kialakult, egyéb pigmentált daganatok (pl. limbalis melanomák, choroid melanomák), viszonylag ritkábbak, ezeknek a kezelésében is szóba jöhet a lézerterápia.

Egyéb lézer terápiák

Fotodinámiás terápia bizonyos, nem pigmentált bőrdaganatok esetén alkalmazható. Állatok szemészete kapcsán leginkább macskák szemhéján kialakuló laphám karcinómák esetén lehet jelentősége. A kezelés során a területet fényérzékenyítő anyaggal kezelik, majd 665 nm hullámhosszú lézerrel sugározzák be.

Gáz (széndioxid) lézerek: A lágysebészetben alkalmazott lézerek, a szövetek precíz vágását teszik lehetővé, szemészetben a szemhéj daganatok kimetszésénél, egyéb szemhéj műtétek esetén alkalmazható.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914