Szerző: Dr. Lévai Péter

SARD – új esély a megvakult kutyáknak

kutya vakság

Publikálva: 2022-01 // Szerző: 

Gyakran találkozunk szemészeti praxisunkban hirtelen vagy pár hét leforgása alatt megvakult kutyákkal, melyeknél a szemészeti vizsgálat nem talál kórjelző elváltozást. Ezeknek az állatoknak sokszor a „hirtelen fellépő retina degeneráció” (angol mozaikszóval: SARD) vagy autoimmun alapon kialakuló retina gyulladás (AIR) okozza a látás elvesztését a látóideghártya (retina) károsodása miatt.

Ezen elváltozások kóroktana nem teljesen feltárt, nagy valószínűséggel valamilyen okból a szervezet immunrendszere a saját retina ellen fordul és elpusztítja azt.

Leginkább veszélyeztetett fajták

Kistestű keverék kutyákban, tacskókban, törpe schnauzerekben gyakrabban fordul elő, de bármelyik kutya megbetegedhet.

kövér tacskó
Túlsúlyos tacskó esetében gyakoribb a hirtelen fellépő retina degeneráció

Általában középkorú vagy idősebb kutyákat érint, szukákban gyakrabban találkozunk az elváltozásokkal.

Nagyon gyakran jár együtt más tünetekkel: Fokozott étvágy, elhízás, fokozott vízivás, megnövekedett mennyiségű vizeletürítés stb.

SARD vizsgálata és kezelése

A retina hibás működésére egy adott hullámhosszú (piros színű) és intenzitású fényre adott csökkent mértékű pupillareakció hívja fel a figyelmet (kolorimetriás pupillareakció vizsgálat), kétes esetben ezt ERG vizsgálattal tudjuk pontosabban meghatározni.

Kolorimetriás pupillareakció
Kolorimetriás pupillareakció – bal oldalon a kék fényre jól láthatóan reagál a pupilla, kicsi lesz. Jobb oldalon a piros fényre nagy marad, nem reagál.

Az eddig alkalmazott kezelések (főként szájon át adott gyulladáscsökkentők) csak kis százalékban hoztak sikert és nagyon gyakran jártak komoly mellékhatásokkal.

Rendelőnkben (és még néhány, főként amerikai és kanadai szemészeti központban) 1-2 éve alkalmazunk egy speciális eljárást, melynek során a kóros immunműködést megállító gyógyszert közvetlenül a retinához juttatjuk, így váltva ki sokkal erősebb hatást, a szervezet egészét érintő mellékhatások nélkül. Az eddigi eredmények nagyon biztatóak, az időben elkezdett kezelés a betegek nagy részében eredményezte a látás visszatérését.

vak kutya
Az időben elkezdett kezelés visszaadhatja a látását!

A kezelést sajnos rendszeres időközönként ismételni kell, mert az ismeretlen alapbetegséget nem gyógyítja, csak a retinát és a látást védi annak káros következményeitől.

A látás visszanyerésére annál több esély van, minél korábban kezdjük el a kezelést, ezért nagyon fontos, hogy azonnal forduljanak szemészeti szakrendelésre, ha a kutyájukon látászavart, bizonytalanságot, furcsa viselkedést észlelnek, a szokásosnál többet iszik, több vizeletet ürít, megnő az étvágya, kórosan gyarapodik a súlya …

A látásvesztés egyéb gyakori okairól itt olvashat: vakság