Szerző: Dr. Lévai Péter

Befelé forduló szemhéj hyaluronsavas felöltése

Befelé forduló szemhéj hyaluronsavas feltöltése

Publikálva: 2022-05 // Szerző: 

Befelé forduló szemhéj ideiglenes korrekciója hyaluronsavas felöltéssel kutyában és macskában

Számos esetben találkozunk olyan kutyákkal és macskákkal, melyeknek a szemhéja a szemgolyó felé „pöndörödik”, így nem a szemhéj szőrtelen széle, hanem a szőrrel fedett terület ér a szaruhártyához. (kép: befele forduló szemhéj kutyában). Ezt az elváltozást befelé forduló szemhéjnak vagy entrópiumnak hívjuk. Ezekben az esetekben a szőrszálak a szemgolyóhoz érhetnek, irritálva azt, súlyos esetben sebeket, szaruhártya fekélyeket is okozhatnak.

A szemhéj hibás állása általában genetikai, veleszületett rendellenesség, egyes fajtákban halmozottan jelentkezhet. Ilyen fajták pl. az angol bulldog, francia bulldog, shih tzu, cane corso, német dog, bernáthegyi, shar pei, chau chau, mopsz, pekingi palotakutya stb.

A genetikai háttéren kívül más okból is kialakulhat hibás szemhéjállás, pl. korábbi szemhéj sérülés, a szemen jelentkező fájdalom vagy korábbi szemhéjműtét következménye is lehet.

Befelé forduló szemhéj kutyában
Befelé forduló szemhéj kutyában

A probléma végleges megoldása általában a szemhéjállás műtéti korrekciója, de vannak esetek, amikor a műtét, illetve a hosszabb műtéti altatás ideiglenesen vagy véglegesen ellenjavallt. Ilyen eset lehet a túl fiatal vagy éppenséggel túl öreg vagy beteg állat, illetve még kerülendő a műtéti beavatkozás azokban az esetekben is, amikor az entrópium csak ideiglenesen alakul ki, pl. a már említett -más okból jelentkező- szemfájdalom miatt.

Ezekben az esetekben jelenthet megoldást egy, az állatorvoslásban nem régóta használt eljárás, a befelé forduló szemhéjállás ideiglenes korrekciója a szemhéj hyaluronsavas feltöltésével.

Hyaluronsavas feltöltés
Hyaluronsavas feltöltés

Ennél az eljárásnál a szemhéj állományába egy vékony tű segítségével egy teljesen ártalmatlan anyagot, hyaluronsavat fecskendezünk, melynek köszönhetően a szemhéj megvastagszik, merevebbé válik és  „kiegyenesedve” a befelé fordulás megszűnik vagy mérséklődik olyan szintre, amikor már a szőrszálak nem érnek a szaruhártyához.

A beavatkozás hatása kedvező esetben hónapokon keresztül fennmarad és a hatás elmúlta után szükség esetén ismételhető is, így időt nyerhetünk pl. egy nagyon fiatal kutya esetében, majd később elvégezzük a végleges műtéti korrekciót vagy rendszeres időközönként ismételve nagyon idős vagy beteg állatnál élete végéig fent tarthatjuk a kedvező állapotot.

Hyaluronsavas feltöltés után
Hyaluronsavas feltöltés után

Ha bővebben érdeklik a háziállatokban jelentkező szemhéjállási rendellenességek korábbi cikkünkben további információkat találhat: Entropium és ectropium – Szemhéj rendellenességek