Írisz ciszta

Az írisz ciszták kutyákban és macskákban gyakran előforduló, főleg felnőtt állatokban spontán jelentkező elváltozások. Ezek a barnás, kerek képletek az elülső szemcsarnokban helyezkednek el, változatos kinézettel és pigmentációval. Cikkünkben az írisz ciszták kialakulását, diagnosztizálását és kezelési lehetőségeit mutatjuk be részletesen.

Mi az az írisz ciszta és hogy néz ki?

Az írisz ciszta jellemzően spontán jelenik meg felnőtt állatokban. Ez egy barnás, kerek képlet az elülső szemcsarnokban (a szaruhártya mögötti és pupillát képző szivárványhártya előtti tér), szabadon úszkálva vagy kitapadva az szivárványhártyához (írisz). Általában egyoldali, de mind a két szemben megjelenhet. Kinézetben is változatos, mert lehet csak egy vagy több darab is, pigmentált vagy átlátszó.

Legtöbbször kutyákban találkozhatunk vele. Például Golden retrieverekben, Labrador retriverekben és Boston terrierekben gyakori jelenség, de megjelenhet bármilyen más fajtájú állatban is.

Macskákban ritkább elváltozás és erősen pigmentált. Többnyire a szivárvány hátulsó oldalához kitapadva maradnak és csak pupillatágulatnál látható.

Írisz ciszta az elülső szemcsarnok aljában
Írisz ciszta az elülső szemcsarnok aljában

Hogyan alakul ki?

A ciszta két sejtréteg nem megfelelő egyesülése miatt keletkezik. Ha nem volt előzetes szembetegség, akkor lehet, hogy már születése óta megvan, de csak évekkel később kerül diagnosztizálásra egy szemvizsgálatnál. Ebben az esetben a tulajdonos azzal a tünettel jön, hogy egy „foltot“ vett észre a kedvence szemében. Ilyenkor a szivárványhártya mögül a ciszta leszakad és az elülső szemcsarnokba úszik, ezzel okozva a szemmel látható „tünetet“.

Ritkábban fordul elő, hogy szerzett, amikor gyulladás vagy trauma következményeként jön létre.

Egy apró írisz ciszta kitapadt az írisz felső széléhez
Egy apró írisz ciszta kitapadt az írisz felső széléhez

Okozhat valamilyen problémát?

Az írisz ciszta alapvetően egy jóindulatú elváltozás és gyakran csak mellékleletként találjuk egy vizsgálat során.

Ha nagyobb a ciszta vagy sok van belőle, akkor okozhat a látásban zavart, szaruhártyahomályt, elülső lencsetok pigmentációt, gátolhatja a pupillamozgást, valamint a csarnokvíz elvezetésében is akadályozhatja, amivel másodlagos magas szemnyomás alakulhat ki.

Lehet akár rosszindulatú is?

Nem, de ha nagyon pigmentált, akkor első pillantásra nem zárható ki, hogy az nem egy rosszindulatú melanoma. Maga a ciszta folyadékkal telt és kutyákban gyengén pigmentált, így a résfénnyel átvilágítható. Míg macskákban az erős pigmentáltság miatt általában ez a technika nem használható, ezért ultrahangos vizsgálattal lehet megnézni, hogy a képlet folyadékkal telt (ciszta) vagy tömör szövet (melanoma).

Résfénnyel átvilágítható a csarnokzug alsó részében levő gyengén pigmentált írisz ciszta
Résfénnyel átvilágítható a csarnokzug alsó részében levő gyengén pigmentált írisz ciszta

Hogyan lehet kezelni?

Mivel nem rosszindulatú és nem okoz problémát, ezért nem igényel beavatkozást.

Viszont ha már az előzőleg említett tüneteket okozza, akkor meg lehet tűvel szúrni és leszívni a ciszta tartalmát vagy lézeres terápiával ki lehet „pukkasztani“.

Miért válasszon minket?

Profi orvosok

Profi orvosok

Dr. Lévai Péter és Dr. Kovács Teréz szemész állatorvosok várják szemészeti szakrendelésen

Szakértelem

Szakértelem

Orvosaink és rendelőnk a legújabb, legszigorúbb állatorvosi szemészeti szakrendelés feltételeinek is eleget tesz. Erről bővebben itt olvashat!

Szakrendelés

Szakrendelés

Rendelőnk szemészeti szakrendelés végzésére jogosult 2021 óta, melyet a Magyar Állatorvosi Kamara szabályoz.

Mi segítünk!

Mi segítünk!

Hívjon ha kérdése van vagy akár időpont foglalás miatt az alábbi telefonszámok bármelyikén: +36-1-290-4410 vagy +36-30-534-5914